Do góry

Desery Przepis na:

Tarteletki jabłkowo-miodowe

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 19.03.2009

Odsłon: 1107

Pochłaniają trochę czasu, lecz są bardzo smaczne :)

Składniki

  • cukru pudru, 10 dkg
  • masła, 20 dkg
  • mąki, 30 dkg
  • jajko, 1
  • żółtko, 1
  • jabłek, 6 szt
  • szczypta soli
  • miodu, 1 szklanka
  • cytryny, 1/2
  • borówek, 4 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, jajka i sól. Szybko zagnieść, schładzać w lodówce min. 1 h.

  2. Po tym czasie rozwałkować ciasto dość cienko i wyłożyć nim foremki tareletkowe wysmarowane masłem i oprószone mąką. Podpiec na złoty kolor w nagrzanym do 200 o C piekarniku.

  3. Jabłka umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki. Rozgrzać na głębokiej patelni miód, smażyć na nim plasterki jabłek.

  4. Usmażone jabłka wykładać na tarteletki i dekorować łyżeczką borówek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń