Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Przepis dnia 2008-10-19
Desery

Autor: pierro

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 130

Dodano: 28.08.2008

Odsłon: 82536

Wspaniały włoski deser na bazie serka mascarpone! Przepis oryginalnie włoski.

Składniki

  • serek mascarpone, 750 gr
  • biszkopty podłużne, 400 gr
  • cukier, 250 gr
  • żółtka, 6
  • białko, 3
  • kawa do nasączania biszkoptów, 1filiżanka espresso
  • kakao w proszku
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować filiżankę mocnej kawy, najlepiej z ekspresu, osłodzić 2 łyżkami cukru i odstawić do ostygnięcia.

  2. Zmiksować doskonale żółtka z połową cukru. Do ubitych na pianę żółtek, dodawać stopniowo serek mascarpone, ciągle miksując, aż do wyczepania serka.

  3. Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodając po trochu drugą połowę cukru ciągle miksując.

  4. Do masy serowej dodawać bianę z białek, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

  5. W formie na ciasto (30X40 cm), ułożyć warstwę biszkoptów, nasączamy je dobrze letnią kawą, ale nie przesadzamy!

  6. Warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy warstwą kremu, przesiewając przez sitko kakao, posypujemy krem. Na górę, kładziemy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy, wykładamy krem i na wierzch dajemy kakao. Wierzch ciasta można udekorować listkami czekolady.

  7. Całość wkładamy do lodówki do schłodzenia. Z podanej porcji otrzymamy 2 ciasta wielkości 30X40 cm. Do kawy, którą nasączamy biszkopty, można dodać kieliszek alkoholu. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

biancorossa 18 czerwca 2011 Miło powitać kolejnego pasjonata kuchni włoskiej:) Robię tiramisu podobnie jak Ty i w sumie śmieszą mnie te komenty. Poszperałam na włoskich stronkach i wybaczcie,ale nigdzie nie znalazłam przepisu,który by przewidywał "śmietankę 30%" czy "kawę rozpuszczalną".-dla Włoszki. to było świętokradztwo. Jednak pojawiają się wersje z likierem amaretto.U nas jest trudno dostępne więc się ratujemy dodając wódkę do kawy.Poczytajcie trochę,zamiast z góry jechać po chłopaku.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pierro 13 czerwca 2011 Oczywiście polskie kuchty muszą komentować oryginalne przepisy przywiezione z Włoch... a same Italię widziały na widokówce i się mądrzą.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Roksana22 02 grudnia 2009 Roksana2:) nie dodaje żadnych jaj ani piany z białek, a śmietankę kremówkę duży pojemnik i to śmietanę ubija się z cukrem i 2 łyżkami kawy rozpuszczalnej.Pozdrawiam i życzę smacznego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Roksana22 02 grudnia 2009 Aga :) pierwsze słyszę żeby do Tiramisu dodawać jajka i ubitą pianę.Daje się śmietankę 30%2 małe pojemniczki i to śmietankę ubija się z cukrem dodaje serek mascarpone i 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kalisto 01 grudnia 2009 pychhhhhhhhaaaaaaaaaaaaa ale dużo roboty :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jolek73 19 kwietnia 2009 Drogi kolego ,nie zgadzam sie z proporcjami, cukru do jajek ,a i do alkoholu mam zastrzezenia, nie chodzi o byle co tylko, o vin santo, lub likier o smaku migdalowym tzw,"amaretto", a w lodowce, chlodzenie powinno trwac minimum 4 godziny!!
Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Schatzi 19 kwietnia 2009 Nie ważne czy to TIRAMISU jest Włoskie czy Polskie!
Pieczone czy nie ważne, że smakuje ;)
Przecież każdy ma prawo urozmaicać przepisy kulinarne i przygotowywać je według swojego uznania!
Kto co lubi...
To jest napradę pysznę ;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pepa1982 19 kwietnia 2009 Przeciez nigdzie nie jest napsiane ze to tiramisu sie piecze czy podgrzewa. Blacha jest tylko "pojemnikiem" na calosc.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

giulia 01 marca 2009 to ciekawe. mieszkalam we wloszech 20 lat i nigdy sie nie spotkalam z tiramisu z piekarnika

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pumcia 22 grudnia 2008 To nie jest przepis orginalnie wloski.Pan/Pani wybaczy.Prawdziwe Tiramisu nasacza sie takze oprocz wywarem z kawa,takze likierem pod nazwa Amaretto.Owszem robi sie to z biszkoptami (w moim przepisie uzylam gotowych krazkow biszkoptowych).Warstwe kremu posypuje sie kakaem,ale tylko z wierzchu,a nie w srodku.Serdecznie pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń