Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20671

Dodano: 14.04.2009

Odsłon: 26534

Włoski, tradycyjny deser, którym zachwyciło się miliony smakoszów na całym świecie. Delikatny, kawowo-śmietankowy smak, przyprawiony odrobiną likieru migdałowego. Czy można pragnąć czegoś więcej...;)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka wbić do miseczki dodać cukier, skórkę i sok z cytryny . Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę i przy pomocy trzepaczki ubijać aż otrzymamy gęsty puszysty krem. Miskę zdjąć i lekko przestudzić masę.

  2. Ser dobrze rozmieszać mikserem, wlać masę jajeczną i dokładnie wymieszać.

  3. Biszkopty połamać i umieścić połowę w pucharkach. Zaparzyć filiżankę kawy, ostudzić, następnie połączyć ją z amaretto. Tak przygotowanym płynem nasączyć biszkopty.

  4. Na nasączone biszkopty nałożyć połowę kremu, umieścić na nim resztę połamanych biszkoptów i wylać pozostałą część kremu. Deser schłodzić w lodówce około godziny, przed podaniem posypać przesianym kakao. Udekorować paskami skórki cytrynowej i wiórkami czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha01 22 marca 2010 Czy ten serek to nie powinien raczej byc mascarpone? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dawidmag 21 stycznia 2010 nie krytykuj kucharzyno bo szybkie proste i smaczne . Przepis wykrzystalem u siebie w restauracji i do dzisjaj serwuje z powodzeniem PYCHOTA

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń