Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Desery

Autor: Magdalenka

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 20

Dodano: 28.05.2009

Odsłon: 1722

pyszne

Składniki

  • gorzka czekolada, 5 dag
  • jajka, 3
  • cukier, 10 dag
  • likier Amaretto, 90 ml
  • serek mascarpone, 50 dag
  • śmietanka kremówka, 10 dag
  • espresso, 70 ml
  • podłużne biszkopty, 20 dag
  • kakao
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Jajka, cukier i 60 ml amaretto ubić na parze dp uzyskania puszystej piany. Ubijając, dokładnie po łyżce mascarpone. Na koniec wymieszać z ubitą na sztywno śmietanką. Espresso wymieszać z resztą likieru amaretto. Formę żaroodporną (15x20 cm) wyłożyć połową biszkoptów, skropić połową kawy i likierem. Posmarować połową kremu i posypać startą czekoladą. Na tym ułożyć resztę biszkoptów. Również skropić je kawą i posmarować pozostałym kremem. Wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń