Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Desery

Autor: kejka46

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 7

Dodano: 24.06.2009

Odsłon: 8607

deser lekki i mało słodki

Składniki

  • kawa rozpuszczalna, 3 łyżeczki
  • likier kawowy lub czekoladowy (np.Amaretto), 3 łyżki
  • śmietanka 30% lub 36%, 1/4 liitra
  • adwokat, 5 łyżek
  • serek maskarpone, 25dkg
  • biszkopty tiramisu (sa na 2x w jednej paczce), pół paczki
  • woda przegotowa, kubek
  • kakao, 2 łyzki
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. kawę zaparzyć w kubku (większym nieco niż szklanka) dodać likier (np. amaretto)...niech stygnie

  2. serek maskarpone zmiksować z adwokatem na jednolita masę

  3. śmietanę ubić na sztywno i dodać do ww.masy serowej. Śmietaka ubije się dobrze gdy będzie schłodzona. Delikatnie lecz dokłądnie wymieszać (nie miksować)

  4. wyłożyć dno pojemnika biszkoptami umaczanymi w kawie z likierem.

  5. Uwaga! Jedbna strona biszkoptu jest z cukrem i tę stronę moczyć!

  6. układać na dno strona bez cukru

  7. gdy całe dno pojemnika pokryte biszkoptami wyłozyc na nie połowę masy serowej

  8. znów położyc warstwę biszkoptów maczanych w kawie z likierem

  9. pokryc pozostałą masa serową

  10. całość oprószyć kakao

  11. wstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 28 marca 2011 Dużo jest przepisów na ten deser, ale wybrałam Twój ze względu na to, że zamiast jajek jest likier jajeczny i nie zawiodłam się. Wyszedł przepyszny i najważniejsze smakował wszystkim moim gościom. Twój przepis poszedł dalej w świat. Dziękuję i pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń