Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Desery

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 2557

Dodano: 11.05.2011

Odsłon: 119367

Słynny włoski deser - wbrew pozorom szybki i prosty :)

Składniki

  • serek mascarpone, 2 opakowania po 250g
  • biszkopty okrągłe lub podłużne, 1 opakowanie
  • mocna kawa, 300ml
  • jajka, 4 szt
  • cukier puder, 8 łyżek
  • sól, szczypta
  • alkohol (amaretoo, likier kawowy,wódka lub rum), 50ml
  • ciemne kakao, 2-3 łyżki
  • opcjonalnie szklanka kremówki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kawę studzimy i mieszamy z alkoholem. W kawie zanurzamy biszkopty i wykładamy nimi spód niedużej kwadratowej tortownicy lub naczynia żaroodpornego.

  2. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Myjemy je i przelewamy wrzątkiem. Następnie żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 6 łyżek cukru pudru i miksujemy około 10 minut do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników.

  3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy resztę cukru pudru i ubijamy jeszcze kilka minut. Następnie pianę przekładamy do masy mascarpone i lekko mieszamy łyżką. Połowę masy wykładamy na biszkopty, wierzch posypujemy kakao (przez sitko). Następnie ponownie układamy biszkopty nasączone kawą i resztę masy. Wyrównujemy i wstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.

  4. Na wierzchu tiramisu można jeszcze rozsmarować bitą śmietanę (u mnie było bez). Przed podaniem posypujemy wierzch kakao.

  5. Uwaga: Tiramisu można również przygotować w pucharkach, nie będzie wtedy problemów z porcjowaniem (jeśli biszkopty są zbyt nasączone tiramisu niełatwo pokroić). W pucharkach tak samo układamy składniki warstwami i przed podaniem posypujemy kakao.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mamuska666 31 stycznia 2012 Nie znalazłam wcześniej tego przepisu i tu mój błąd ale na szczęście do naprawienia-do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 28 października 2011 Proporcje na formę o wymiarach 24x24cm. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zuza_uz 28 października 2011 Czy mogłabym prosic o w miare dokladne wymiary tortownicy? Obawiam sie, ze zabraknie masy na inny rozmiar.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka118 26 października 2011 bardzo smaczne ja zrobiłam bez alkocholu:) bo dzieci też jadły

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

niezapominajka 19 maja 2011 Jaja sparzone wrzatkiem też są bezpieczne. Fakt jajka mam od mamy (własna hodowla ekologiczna) ale często jadam surowe np. jako dodatek do tatara i żyję - żadne dziadostwo się do mnie nie przyczepiło :) A ciacho mega, zrobię na niedzielę na rodzinki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzikcho 17 maja 2011 wygląda i na pewno smakuje bajecznie ;))) do ulubionych, pozdrawiam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konia 15 maja 2011 Przepis na 5 z plusem i "pyszne" zdjecie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń