Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu gruszkowo-czekoladowe

Desery

Autor: doma

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 529

Dodano: 27.01.2008

Odsłon: 2574

Naprawdę warto spróbować, bo jest pyszne i robi się w mgnieniu oka.

Składniki

  • 3 soczyste gruszki
  • filiżanka schłodzonej mocnej kawy
  • 50 ml amaretto
  • 4 jaja, białka oddzielone od żółtek
  • 60 g cukru pudru
  • 150 g mascarpone
  • 8 markiz czekoladowych
  • 30 g kakao
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrój gruszki w kosteczkę i zanurz w kawie.

  2. Ubij kogel-mogel z żółtek i cukru pudru. Dodaj do kogla-mogla mascarpone i 2 łyżki amaretto. Delikatnie wymieszaj.

  3. W drugiej misce ubij białka na sztywno ze szczyptą soli i dodaj je bardzo delikatnie do masy.

  4. Dno szklanych pucharków wyłóż gruszkami z kawą i posyp pokruszonymi markizami (po dwie na każdą szklankę).

  5. Wlej do każdego pucharka jeszcze po jednej łyżce amaretto, a na to nałóż mus.

  6. Posyp z wierzchu gorzkim kakao i wstaw deser na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem możesz jeszcze raz posypać kakao dla ozdoby. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń