Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36025
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 168
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 304
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 364
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36025
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 168
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 304
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 364
Składniki
------- Alternatywne składniki do wersji II - 500 ml śmietana kremówka 30% - 2 opak. śmietan-fix - ok. 4 łyżek cukru pudru / 1 opak. waniliowego ---------- 1) Zaparzyć kawę w małej ilości wody (1 porcja w ¼ szkl) i ostudzić, można dodać odrobinę alkoholu. 2) Sparzyć jajka, białka ubić na sztywno. 3) Z żółtek, cukru pudru i cukru waniliowego przyrządzić puszysty kogel-mogel. 4) Wlać kogel-mogel do serka mascarpone i mieszać (mikserem) do uzyskania gładkiej masy. 5) Białko delikatnie wmieszać do masy serkowej. Dodać kilka łyżeczek alkoholu (olejku) 6) Przed ułożeniem zanurzyć biszkopty (z dwóch stron) na krótką chwilę w zaparzonej kawie. 7) W szklanym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów i położyć połowę kremu, obficie posypać kakao. 8) Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, resztę masy serowej i znów posypać kakao. 9) W pucharkach/kieliszkach najpierw krem, posypać kakao, potem biszkopty i tak kilka warstw. 10) Wierzch posypać kakao lub gorzką czekoladą. W II wersji całość można udekorować bitą śmietaną. 11) Przed podaniem chłodzić, co najmniej 2 godziny.