Do góry

Desery Przepis na:

TIRAMISU z wisienkami

Desery

Autor: nika1

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 1

Dodano: 11.11.2009

Odsłon: 894

Pyszny deser do kawy i nie tylko.

Składniki

  • wiśnie, 30 dag
  • mocna kawa(może być rozpszczalna), 200ml
  • likier Amaretto, 4 łyżki
  • biszkopty, 10 dag
  • żółtka, 4 szt
  • cukier, 12 dag
  • sok wiśniowy, 250ml
  • budyń waniliowy (na 500ml,do gotowania), 1 torebka
  • serek mascarpone, 50 dag
  • kakao, 2 łyżeczki
  • wiśnie i mięta do dekoracji
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wiśnie umyć, pestki usunąć.Kawę wymieszać z likierem .Prostokątną formę wyłożyć biszkoptami ,skropić kawą z likierem.Żółtka utrzeć z 10dag cukru na puszysty krem w gorącej kąpieli.Budyń wymieszać z 30 ml soku wiśniowego i resztą cukru.

  2. Zagotować 200ml soku wiśniowego ,dodać budyń ponownie zagotować(mieszać!).Zdjąć z ognia ,dodać wisienki,wystudzić.

  3. Do żółtek przełożyć mascarpone.Połowę kremu rozsmarować na biszkoptach,przykryć masą owocową i resztą kremu.Całość schłodzić(6 godzin).oprószyć kakao,udekorować wisienkami i miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń