Do góry

Dania główne Przepis na:

Tłuczone ziemniaki z cebulką i z boczkiem do zsiadłego mleka

Dania główne

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5462

Dodano: 27.02.2008

Odsłon: 10371

Smak mojego dzieciństwa. Niby nic i niby każdy od tego ucieka do bardziej wysublimowanych dań, ale jak przyjemnie jest "wrócić na stare śmieci". Sadzone jajeczko i obiad gotowy :)

Składniki

  • 6-7 ziemniaków
  • masło, 2-3 łyżki
  • cebula, 1-1,5
  • boczek, 150 g
  • siekany świeży koperek do posypania
  • zsiadłe mleko (kefir, maślanka) do picia :)
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki gotujemy ok. 20 min w osolonej wodzie, zdejmujemy z ognia, odlewamy wodę, stawiamy garnek z powrotem na mały ogień, aż odparują trochę. Tłuczemy ziemniaki, podczas tłuczenia dodajemy masło. Boczek kroimy w kostkę, słupki (jak kto woli), wrzucamy na rogrzaną suchą patelnię, wytapiamy na wolnym ogniu. Do boczku dodajemy cebulkę, smażymy aż się zeszkli. Ziemniaki przekładamy na talerz, obsypujemy cebulką i boczkiem z patelni, dekorujemy koperkiem. Podajemy ze schłodzonym zsiadłym mlekiem. Mniam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marusia26 22 lipca 2014 Mmmmmm, bajka i smak dzieciństwa i wspomnienie babci. Tanio, prosto i przepysznie. Zabieram bo już zapomniałam o tym daniu wśród "rewolucji kuchennych " wszelkiej maści. :)))
Pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka555ma 08 grudnia 2013 uwielbiam takie ziemniaczki ale razem utluczone-mniam mniam a moja wnusia za nimi przepada

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Panek 06 maja 2009 Drogi Gościu, to nie chodzi o to żeby było najtrudniejsze i najbardziej wyszukane, tylko zachęcało do spróbowania, osobiście nie byłem przekonany do takich potraw, robiłem cały czas cannelloni, lasagne , risotto, chilli con carne i inne wynalazki, co zajmowało mi po 2 godziny. Nagle dostrzegam z pozoru mało apetyczne danie, jednak spróbowałem i ta potrawa trafiła do mnie w 100%, zmieniłem jedynie to że podsmażam więcej boczku i cebuli, i mieszam to z tymi ziemniakami zamiast je polewać, robiłem te ziemniaki z różnych podobnych przepisów, w jednym dodaje się dużo śmietany, w drugim dużo masła, wszystkie mają w sobie coś wyjątkowego, i to się liczy... danie jest super :) teraz się biorę za Smażone Ziemniaki Z Cebulą z przepisu innej osoby :)
Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

banek1 28 lutego 2008 wczoraj robiłam,pycha!!!!rewelacja polecam bo warto!!!mężowi bardzo smakowało!!!!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

banek1 28 lutego 2008 wczoraj robiłam,pycha!!!!rewelacja polecam bo warto!!!mężowi bardzo smakowało!!!!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

banek1 28 lutego 2008 wczoraj robiłam,pycha!!!!rewelacja polecam bo warto!!!mężowi bardzo smakowało!!!!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń