Do góry

Desery Przepis na:

torcik

Przepis dnia 2009-09-17
Desery

Autor: kaska333

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 297

Dodano: 15.09.2009

Odsłon: 13921

mmmm...niebo w gebie

Składniki

  • 8 jajek, 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 l kremówki, 1 śmietanfix
  • 200 g gorzkiej czekolady, 0,5 k masła
  • 1/3 szkl c. pudru, 1 c waniliowy
  • 1 kieliszek malibu lub innego liokieru
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 6 białek ubic z cukrem, dodac po jednym żółtku, make i proszek wymieszać, wylac do tortownicy ok 24 cm. piec ok 35-40 min do suchego patyczka, biszkopt ostudzić, przekroic na trzy blaty,

  2. masłó utrzeć, czekolade rozpuscic na parze, ubic 2 białka, wsypac c. pudre, cały czas ubijać na końcu dodać żółtka, do utartego masła dodać ostudzoną czekolade i mase jajeczna, cały czas ubijajac a na koniec likier, przelozyc tort, kremówke ubic ze śmietanfixem i posmarowac boki i wierzch tortu, udekorowac wg własnego uznania, u mnie zwierzątka z cukru, boki oprószone wiórkami kokosowymi

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaska333 17 września 2009 ale dla dłuższego przechowywania radze wybrac cos trwalszego, pozdrawiam;))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska333 17 września 2009 szybko znikł ten tort wiec nie miałszans sie rozpuscic

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lienka4 17 września 2009 Surowe jajka ...niestety nie przechodzą u mnie, a te cukrowe zwierzątka nie rozpuszczają sie na bitej smietanie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska333 15 września 2009 tak mase jajeczna ubijamy na parze lub w kapieli wodnej

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 15 września 2009 Bardzo smacznie wygląda ten torcik, czy ta masę jajeczną ubijamy na parze?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń