Do góry

Desery Przepis na:

Torcik czekoladowo - orzechowy

Desery

Autor: natalia19970

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 14

Dodano: 07.10.2009

Odsłon: 624

Pyszny torcik dla smakoszów. Czekoladowo-orzechowy :-) Pyszny i nawet sprawdziłam ile Tłuszczu i Kalorii :-) Uwagi: Piec w temperaturze 190°C Porcji 8 Przygotowanie 20 min Pieczenie 50 min Kalorie 581 Tłuszcz 11g

Składniki

  • 1 1/2 szklanki Gorzkiej Czekolady ,połamanej na Kawałki
  • 6 rozdzielonych Jajek
  • 2 szklanki grubo posiekanych,prażonych Orzechów Laskowych
  • 1 łyżka ciemnego rumu przesiany Cukier-Puder do posypania
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Włożyć czekoladę do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą. Mieszać do stopienia czekolady. Zdjąć naczynie z rondla i lekko ostudzić.

  2. Włożyć żółtka i cukier do miski. Ucierać do uzyskania gęstej, białej masy. Dodać czekoladę, orzechy laskowe i rum.

  3. Białka ubić w misce na sztywną pianę. Dodać pianę do masy czekoladowej. Wylać powstałe ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Piec 50 minut (sprawdzić patyczkiem). Wystudzić w blasze. Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń