Do góry

Desery Przepis na:

TORCIK MALINOWY ... lekki i pyszny

Desery

Autor: mika_mouse

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 25

Dodano: 06.09.2009

Odsłon: 3863

Łatwy w przygotowaniu, można dowolnie wybierać owoce, a więc ile pomysłów, tyle odsłon tego deseru

Składniki

  • całe jajka, 3
  • żółtka, 2
  • cukru, 3 łyzki
  • mąki krupczatki, 3 łyżki
  • miękkiego masła, 1 kostka
  • szklanka cukru pudru, 1 niepełna
  • cukier waniliowy, 1 op
  • olejek cytrynowy, 1 op
  • maliny, 1 op
  • śnieżka, 1 op
  • galaretka malinowa, 2 op
  • owoce
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt: 3 białka ubic na sztywno, dodac 3 lyzki cukru-ubijac, dodac 3 pozostale zoltka, ubijac, dodac 3 lyzki krupczatki-delikatnie wymieszac lyzka. Tortownice wysmarowac tluszczem, ale tylko dno wysypac bulka tarta. Piec ok 20 min w 150-170 st (boki ciasta maja odstawac) Po upieczeniu pozostawic do wystygniecia, nie wyjmowac z tortownicy. Wersja dla leniwych, to poukladane na dnie tortownicy biszkopty :)

  2. Na biszkopt nalozyc mase owocowa: maslo, cukier-puder, cukier waniliowy, kilka kropel olejku, 2 zoltka utrzec mikserem na puszysty krem, dodawac po troche maliny i mieszac (czesc malin zostawic do dekoracji). Mase nalezy dokladnie wygladzic przy bokach tortownicy, by nie bylo zadnych dziur. Wstawic do lodowki, az stwardnieje.

  3. Na mase malinowa wylozyc pianke: ubic sniezke w/g przepisu na opakowaniu i dodac do niej malinowa galaretke rozpuszczona w 1 szklance wody, ostudzona i lekko stezala i wymieszac mikserem. Na wierzchu poukladac pozostale owoce. Wstawic do lodowki az zastygnie.

  4. Na zastygnieta pianke wylac rozpuszczona, ostudzona i tez lekko tezejaca galaretke. Ja ja rozpuszczam w nieco mniejszej ilosci wody, niz jest podane na opakowaniu. Wstawic do lodowki az zastygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń