Do góry

Desery Przepis na:

Torcik pysznie wakacyjny

Przepis dnia 2008-09-09
Desery

Autor: ilia

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 513

Dodano: 05.09.2008

Odsłon: 15239

Tort kokosowy z masą porzeczkową, kawową i czekoladową.

Składniki

  • białka jajek, 6
  • cukier
  • wiórka kokosa, 200 g
  • żótka jajek, 3
  • całe jajko, 1
  • masło, 1,5 kostki
  • margaryna, 1,5 kostki
  • kawa rozpuszczalna, 3 łyżeczki
  • kakao (gorzkie), 3 łyżki
  • czerwone porzeczki (lub inne kwaśne owoce), 450 g
  • śmietana 36% (może być 30%), 500 ml
  • cukier puder, 100 g
  • bezy, 150 g
  • Spirytus
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Porcja jest przewidziana na tortownicę o średnicy 24 cm. W pierwszej kolejności przygotujemy kokosowe spody tortu. W tym celu należy ubić 3 białka ze szczyptą soli, dodać 1/4 szklanki cukru, wymieszać i dodać 100 g kokosu. Wymieszane delikatnie składniki należy piec w temp. 180 C przez ok. 20 min. Z drugim spodem należy postąpić w ten sam sposób, obydwa spody wystudzić. Następnie przygotujemy masę kawową i czekoladową. Masa podstawowa: Żółtka i całe jajko ubić mikserem z 3/4 szkl. cukru na małym ogniu, aż masa będzie dobrze ciepła. Należy ją odstawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić mikserem masło z margaryną i dodać do nich wystudzoną masę jajeczną. W ten sposób otrzymujemy masę podstawową i dzielimy ją na dwie części. Do większej części dodajemy kawę ówcześnie rozpuszczoną w 2 łyżkach wody oraz spirytus (tyle, żeby masa była dosyć ostra, ale się nie rozrzedziła za bardzo), całość mieszamy. Do mniejszej części dodajemy kakao i spirytus (do smaku ;) ), również mieszamy. Następnie przygotujemy masę porzeczkową: Porzeczki dokładnie umyć, osączyć, oberwać gałązki i szypułki. Szklankę owoców odstawić, resztę zmiksować i przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno i połaczyć z musem porzeczkowym. Na końcu wsypać porzeczki w całości i wymieszać. Warstwy tortu: Na samym dole kładziemy spód kokosowy, nakładamy masę kawową, na nią warto położyć gdzieniegdznie jeżyny przykrywamy podwójną warstwą bez, nakładamy masę porzeczkową i przykrywamy drugim plackiem kokosowym. Górę i boki smarujemy masą czekoladową i przyozdabiamy. Sierpień 2008r.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 23 maja 2013 Wygląda naprawdę pysznie. Już nie mogę doczekać się pory gdy dojrzeją jeżyny i porzeczki. Pozdrawiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń