Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik z procentami. Wykorzystałam likier śmietanowy o smaku spekulatius. Każdy inny gęsty trunek (ajerkoniak, baileys) będzie też pasował.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35885
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 142
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 257
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 293
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35885
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 142
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 257
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 293
Składniki
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier i miksować całość co najmniej 5 minut. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec 20 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać likier i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić w drugiej misce na sztywno. Żelatynę namoczyć, wycisnąć i podgrzać, aż się rozpuści. Łyżkę wazową masy serowej dodać do żelatyny, dobrze wymieszać i potem dodać do reszty masy. Wymieszać energicznie, aby nie było grudek. Na koniec dodać ubitą kremówkę.
Rurki poukładać dookoła brzegu. Wylać tężejącą masę i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Likier wymieszać z żelatyną fix i gdy zacznie lekko tężeć (można wstawić do lodówki na ok. 10 minut) wylać na wierzch tortu. Ponownie wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem ozdobić czekoladkami. Smacznego :)