Do góry

Desery Przepis na:

Torcik wiśniowo-czekoladowy

Desery

Autor: Maudie

Przepisów i artykułów: 187 Ocena: 2204

Dodano: 30.05.2012

Odsłon: 3721

Torcik mocno wiśniowy z nutką alkoholu:)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zmieszać sok z wiśni z alkoholem i na czas robienia biszkoptu moczyć w nim wiśnie a następnie odsączyć.

  2. Biszkopt: Z białek ubić pianę dodając cukier.Ubić na sztywno.Wtedy dodać mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną,żółtka,kakao i olej.Delikatnie wymieszać łyżką.Przełożyć do tortownicy o średnicy maksymalnie 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st na 30-35 min.(Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy).Następnie biszkopt wystudzić i podzielić na 3 blaty.

  3. Krem:ubić kremówkę,dodać kakao,serek i lekko zmiksować,dodać pokruszoną czekoladę,wymieszać łyżką.

  4. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć sokiem z alkoholem,na to rozsmarować trochę kremu i ułożyć wiśnie.Przykryć drugim blatem i znów nasączyć,położyć krem i wiśnie.Przykryć trzecim blatem i posmarować kremem,rozsmarowując go również dookoła,zakrywając łączenia tortu.Udekorować wiśniami,czekoladą,posypką,według uznania.Wstawić na noc do lodówki:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń