Do góry

Desery Przepis na:

Torcik wiśniowo-czekoladowy

Desery

Autor: Maudie

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 1656

Dodano: 30.05.2012

Odsłon: 3432

Torcik mocno wiśniowy z nutką alkoholu:)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka, 5
  • mąka ziemniaczana, 1/4 szklanki
  • Mąka pszenna, 3/4 szklanki
  • cukier, 2/3 szklanki
  • cukier waniliowy, 1 łyżeczka
  • kakao, 1/4 szklanki
  • olej, 1/4 szklanki
  • KREM:
  • śmietanka kremówka, 400 ml
  • cukier puder, 1/4 szklanki
  • cukru waniliowego, 2 lyżeczki
  • serek mascarpone, 400 g
  • kakao 1/4 szklanki
  • 1/2 tabliczki pokruszonej gorzkiej czekolady
  • wiśnie z kompotu (u mnie wiśnie z kompotu z lidla), ok 500 - 700 g
  • Do nasączania:
  • sok z wiśni, 1/2 szklanki
  • rum lub wódka, ok 1/4 szklanki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zmieszać sok z wiśni z alkoholem i na czas robienia biszkoptu moczyć w nim wiśnie a następnie odsączyć.

  2. Biszkopt: Z białek ubić pianę dodając cukier.Ubić na sztywno.Wtedy dodać mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną,żółtka,kakao i olej.Delikatnie wymieszać łyżką.Przełożyć do tortownicy o średnicy maksymalnie 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st na 30-35 min.(Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy).Następnie biszkopt wystudzić i podzielić na 3 blaty.

  3. Krem:ubić kremówkę,dodać kakao,serek i lekko zmiksować,dodać pokruszoną czekoladę,wymieszać łyżką.

  4. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć sokiem z alkoholem,na to rozsmarować trochę kremu i ułożyć wiśnie.Przykryć drugim blatem i znów nasączyć,położyć krem i wiśnie.Przykryć trzecim blatem i posmarować kremem,rozsmarowując go również dookoła,zakrywając łączenia tortu.Udekorować wiśniami,czekoladą,posypką,według uznania.Wstawić na noc do lodówki:)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń