Do góry

Desery Przepis na:

Tort bezowo-cytrynowy

Desery

Autor: EwwRaa

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 646

Dodano: 30.10.2009

Odsłon: 2933

To zupełnie niepowtarzalny i pyszny tort. Choć trochę czasochłonny,jest naprawdę prosty i nawet mnie się udaje ;))) I jeszcze jedna zaleta - jest tani!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dokładnie oddzielić białka od żółtek. Żółtka odłożyć (będą potrzebne później),z białek i soli ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać 40 dkg cukru. Ubijać,aż piana będzie się błyszczeć.

  2. Pianę podzielić na trzy części,każdą część rozsmarować na kwadratach pergaminu,pozostawiając 2 cm marginesu (beza się rozrośnie),piec do lekkiego zrumienienia w temp. 140 stopni przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzić w wyłączonym piekarniku.

  3. Cytryny umyć dokładnie,przelać na sicie wrzątkiem i w wielu miejscach nakłuć szpilką. Ugotować do zupełnej miękkości 2-3 razy zmieniając wodę. Kiedy będą mięciutkie zmiksować je i starannie przetrzeć do miski przez sito (razem ze skórką!).

  4. Żółtka ubić na parze z pozostałym cukrem pudrem na gładką,pulchną masę,ostudzić w zimnej wodzie ciągle ubijając. Osobno ubić miękkie masło,połączyć z żółtkami. Do powstałej masy porcjami dodawać wystudzony przecier cytrynowy,sok z cytryny (do smaku) i ew. barwnik wciąż ubijając. Masę schłodzić pół godz.

  5. Wystudzone blaty bezowe przekładać kremem cytrynowym (górną warstwą ma być krem).

  6. Udekorować tort wiórkami cytryny (lub kandyzowaną skórką) i wiórkami czekolady. Nie smarować boków tortu masą cytrynową,ładnie się prezentuje ,kiedy widać warstwy kremu i bezy.

  7. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń