Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort śmietankowo - porzeczkowy obłożony masą cukrową.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 521
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1402
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 107
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 387
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 521
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1402
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 107
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 387
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dosypać cukier i dalej miksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo żółtka. Do białek przesiać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez ok. 30-40 min., odstawić do ostudzenia.
Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puch. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix.
Masa maślana: Masło utrzeć na puch, dodać sok z cytryny i cukier. Masą maślaną wysmarować wierzch tortu.
Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć go ponczem, posmarować pierwszy blat dżemem na to krem, drugi blat posmarowany dżemem, dalej krem i przykryć trzecim biszkoptem. Tort posmarować masą maślaną, pozostawić do zastygnięcia.
Masa cukrowa: - 800 g cukru pudru - 100 g glukozy - 4 łyżeczki żelatyny - 30 ml wody jeśli używamy glukozy w płynie lub 70 ml - jeśli glukozy w proszku - 3 łyżeczki Planty - 1 łyżeczka aromatu waniliowego Żelatynę w proszku zalać wodą z przepisu, odłożyć na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać w kąpieli wodnej do czasu rozpuszczenia żelatyny. Nie można doprowadzić do wrzenia, żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Dodać glukozę, następnie margarynę, wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Przestudzoną, ale nie stężałą żelatynę umieścić w misie miksera. Dodać ekstrakt waniliowy, następnie dodawać cukier puder, w kilku turach i ucierając. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach miksera. Pod koniec wyrabiania przenieść masę na stolnicę i dokończyć wyrabianie.