Do góry

Desery Przepis na:

Tort brzoskwiniowy

Desery

Autor: lasuch-09

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 585

Dodano: 30.01.2011

Odsłon: 21758

Pyszny tort z brzoskwiniami i kremami z milky way i mascarpone.

Składniki

  • Duży biszkopt (śr. 24 cm), 3 krązki
  • śmietana kremowa 30%, 4 kubki a 200 g
  • batoniki milky way a 20 g, 6 szt
  • brzoskwinie w syropie, 2 puszki
  • serek mascarpone, 250 g
  • cukier puder, 1 łyżka
  • żelatyna spożywcza do deserów, 1 łyżeczka
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt wg wypróbowanego przepisu i po wystudzeniu zdjąć skórkę. Pokruszyć i odstawić do wysuszenia. Biszkopt przeciąć na 3 równe krążki.

  2. Najlepiej dzień wcześniej, do garnuszka z grubym dnem, wlać jedną kremówkę i pokrojone drobno batoniki milky way. Ogrzewać na małym ogniu, mieszając do rozpuszczenia batoników. Nie gotować! Ostudzić i dobrze schłodzić w lodówce.

  3. Następnego dnia dobrze odcedzić brzoskwinie. Ubić 400 g kremówki i stale miksując dolewać wcześniej przygotowaną śmietanę z milky way. Aby mieć pewność, że śmietana "nie siądzie" dodałam łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny. Na końcu dodać pokrojone w kosteczkę brzoskwinie z jednej puszki.

  4. Biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń. Na szklankę soku dodałam ca 50 g spirytusu. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy krążek biszkoptu, przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu. Na to położyć trzeci krążek. Wyrównać boki i schłodzić w lodówce.

  5. Ubić ostatnią śmietanę z łyżką cukru pudru. Zmiksować serek i połączyć z bitą śmietaną. Tym kremem posmarować górę i boki tortu. Boki obsypać okruszkami biszkoptu, a na górze ułożyć brzoskwinie z drugiej puszki. Całość schłodzić w lodówce.

  6. Przepis znalazłam na blogu "moje wypieki". Trochę go zmodyfikowałam, aby był mniej kaloryczny. Polecam jest bardzo smaczny.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 15 września 2013 Zrobiłam ten tort na urodziny szwagierki. Masa z batonikami pyszna :). Niestety krem ze śmietany i seraka mascapone zważył mi się. Zrobiłam inna masę i tort równiez był bardzo smaczny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 04 maja 2012 Wow wygląda mega smacznie a ja niedługo mam 18 syna więc jak znalazł do ulubionych oczywiście:-)) Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milutka 24 października 2011 do ulubionych:) takiego jeszcze nie jadłam muszę wypróbować:))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 15 marca 2011 Oczywiście, że spirytus nie jest obowiązkowy. Tort z powodzeniem możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Na pewno nic złego się nie stanie. Ja również Cię pozdrawiam i życzę smacznego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 15 marca 2011 Witam, przepis jest bardzo ciekawy, ale czy mogę nie dodawać spirytusu? Jeśli zamierzam robić tort dzień wcześniej to, czy "ostatniej śmietanie" nic się nie stanie, czy bezpieczniej nałożyć ją następnego dnia (w dniu podawania tortu)? Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

orwima 05 marca 2011 Oj! Chyba się skuszę i zrobię ten tort; wygląda pysznie i na pewno jest pyszny. Sam przepis jest przekonujący, a zdjęcie - rewelka! Niedługo święta, urodziny mego taty, urodzinki wnuków... Przepis jak znalazł...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 14 lutego 2011 zrobiłam tort na urodziny chrzesniaczki, wykorzystałam przepis na te dwie masy: z batoników milky way i serka mascarpone, co prawda biszkopt zrobiłam ze swojego, sprawdzonego przepisu ale smakował ... nieziemsko :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 13 lutego 2011 Wygląda nieziemsko i z pewnością tak smakuje... pychota!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zaba0 13 lutego 2011 Tort rewelacja. Zrobiłam na roczek synka bez brzoskwiń na górze. Dzięki serkowi krem jest dosyć twardy i można zrobić z nim wszystko. Rozpływa się w ustach, najlepszy po dwóch dniach, tylko trzeba dobrze schować :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń