Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna niespodzianka dla naszych Kochanych Mam :-). Puszysty, czekoladowy biszkopt przełamany smakiem chałwy i ajerkoniaku ... czego chcieć więcej? :-)
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 167
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 167
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o śr. 26cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min.
Masa chałwowa: Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę i dokładnie utrzeć, aż masa będzie gładka.
Masa ajerkoniakowa: Serek utrzeć z adwokatem, dodać stopioną, zimną czekoladę. Żelatynę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z kremem.
Biszkopt przeciąć na 4 krążki. Na talerz wyłożyć jeden krążek, wyłożyć połowę masy chałwowej, przykryć drugą częścią biszkoptu i posmarować połową kremu ajerkoniakowego, nastepnie trzeci krążek biszkoptu i resztą kremu ajerkoniakowego, ostatni krążek biszkoptu i wierzch oraz boki smarujemy resztą masy chałwowej. Dekorujemy według upodobań (placek przechowywać w lodówce). Smacznego :-)