Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo - śmietankowy

Przepis dnia 2011-11-05
Desery

Autor: Matematyczka

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 367

Dodano: 31.10.2011

Odsłon: 21245

Delikatny krem czekoladowy i śmietankowy otulony puszystym biszkoptem. Słodkie, ale nie mdłe, pyszne.

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka, 5 szt.
  • Mąka pszenna, 5 łyżek z czubkiem
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka z czubkiem
  • cukier, 1 szklanka
  • kakao, 3 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Krem śmietankowy: mleko, 1 szklanka
  • budyń śmietankowy z białą czekoaldą, 1 szt.
  • cukier kryształ, 4 łyżki
  • masło, 1 szt.
  • Krem czekoaldowy
  • czekolada gorzka, 1 i 1/3 tabliczki
  • śmietanka 30%, 400 ml
  • żelatyna, 3 łyżeczki
  • cukier puder, 2 łyżki
  • DO DEKORACJI:
  • starta czekolada, 2/3 tabliczki
  • wiórki kokosowe, garść
  • do nasączenia: napar mocnej słodkiej herbaty z cytryną, (ewentaulnie z dodatkiem alkoholu np wódki)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Ubić białka na pianę (z dodatkiem soli), pod koniec dodać stopniowo żółtka i cukier cały czas ubijając. Ubić na puszystą masę. Do dobrze ubitej piany dodać przesiane: obie mąki, proszek do pieczenia, kakao. Delikatnie mieszając połączyć składniki na jednolitą masę. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26cm i piec około 60 min w temperaturze 170st.C. do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 blaty.

  2. Krem śmietankowy: z mleka (1 szklanka +cukier) i proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń, cały czas mieszając (jeśli jest za mało słodkie można dosłodzić, dodać cukier waniliowy)

  3. Krem czekoladowy: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z cukrem pudrem, lekko ostudzić. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę- odstawić do wystygnięcia (tak żeby letnia była). Ubić śmietankę na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać żelatynę i rozpuszczoną czekoladę ( i żelatyna i czekolada nie mogą być ani za gorące ani za zimne- letnie). Miksować do dokładnego połączenia składników, skosztować i ewentualnie dosłodzić. Odstawić na 15 min do lodówki, żeby masa zgęstniała

  4. Nasączyć pierwszy blat, rozsmarować na nim cały krem śmietankowy, przykryć drugim blatem, nasączyć go, posmarować kremem czekoladowym (2/3), przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować dokładnie resztą kremu czekoladowego (po bokach również), obsypać mieszanką startej czekolady z wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje po minimum 5h w lodówce. SMACZNEGO :-)

  5. Przepis powstał w połączeniu własnego pomysłu z przepisami ze stron: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/08/biszkopt-kakaowy-czekoladowy.html , http://tortolandia.freshsite.pl/tajne-receptury/przepis-na-naprawde-dobra-mase-czekoladowa-do-tortu/

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 02 listopada 2011 ten budyń, którego użyłam był z firmy delecta. spokojnie można użyć zwykłego budyniu śmietankowego, ewentualnie w mleku przed dodaniem budyniu rozpuścić myślę około pół tabliczki białej czekolady- ale w ten sposób nigdy budyniu nie robiłam, więc nie mogę gwarantować efektów. pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tytusa_mama 01 listopada 2011 nie widziałam nigdzie budyniu z białą czekoladą, można do zwykłego budyniu dodać zmieloną czekolade biała czy jakoś inaczej to zastąpić i ile tej czekolady jak mozna dać?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 01 listopada 2011 dziękuję, był ! w pierwszy dzień mi nie smakował..ale na drugi to było cudo ;) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń