Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo - wiśniowy

Desery

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 4718

Dodano: 21.12.2016

Odsłon: 1017

Torcik z wykorzystaniem wiśni z nalewki. Biszkopty kakaowo - czekoladowe świetnie komponują się z masą czekoladową i owocami. Tort udekorowałam polewą i wiśniami kandyzowanymi.

Składniki

  • Na biszkopty:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50g startej czekolady
  • Na masę czekoladową:
  • 400ml śmietanki kremówki
  • 200g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół)
  • Do nasączenia:
  • pół szklanki herbaty z cukrem
  • Na polewę:
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100g masła lub margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • wiśnie z nalewki, pół szklanki
  • wiśnie kandyzowane do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Biszkopty: mąkę przesiewamy z kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę z kakao oraz startą czekoladę, delikatnie mieszamy do połączenia składników. 3 okrągłe tortownice lub foremki aluminiowe wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Masę dzielimy równo na 3 części, przekładamy do foremek, wyrównujemy. Pieczemy około 15-17 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy zupełnie wystygną boki biszkoptów oddzielamy nożykiem i blaty przekładamy na deseczkę.

  2. Krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę miksując cały czas. Masę dzielimy na równe 3 części.

  3. Na podkładce do tortów układamy pierwszy blat, nasączmy go lekko posłodzoną, wystudzoną herbatą. Wykładamy 1/3 kremu czekoladowego, rozprowadzamy równomiernie. Na masie układamy wiśnie, lekko dociskamy. Układamy kolejny blat, ponownie nasączamy, rozsmarowujemy krem i układamy wiśnie. Kończymy trzecim blatem, który również nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią kremu. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia.

  4. Polewa: wodę umieszczamy w rondelku i wstawiamy na palnik o średniej mocy, dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z palnika, dodajemy kakao i mieszamy energicznie, aż powstanie gładka, gęsta polewa. Gdy polewa lekko przestygnie oblewamy tort i dekorujemy kremem i wiśniami kandyzowanymi. Ponownie schładzamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń