Do góry

Desery Przepis na:

Tort Czołg

Desery

Autor: BobMars39

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 147

Dodano: 13.06.2010

Odsłon: 9740

Na urodziny dla nastolatka.

Składniki

  • Biszkopt: jajka, 12
  • cukier, 1 szkalnka
  • maka, 2 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
  • bita smietana: śmietana 30%, 1/2 litra
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt-jajka ubić z cukrem,dodać mąkę z proszkiem,wymieszać,wypiekać w blaszce 25x30 cm w temp.175*C przez około 45 minut.Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty. Bita śmietana-żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,rozpuścić w kąpieli wodnej,ostudzić.Śmietanę chłodną ubić z cukrami na sztywno,wymieszać z żelatyną,Blaty przekładać śmietaną(można je nasączyć np.kompotem,sokiem owocowym).Schować do lodówki.Krem śmietankowy-jajka ubić z cukrem,margarynę ubić osobno,połączyć wszystko razem dodać olejek i spirytus.Z tortu odciąć pasek na wieżyczkę,wszystko obsmarować kremem i do lodówki.Masa cukrowa-rozwałkować(nie za grubo),obłożyć torta i rurkę waflową(lufa).Krem wyciskać z tutki maskując łączenia.Z rozpuszczonej czekolady zrobić napis,kakao wymieszać z wodą i pomalować plamki maskujące.Lufę wbić w wieżyczkę.A teraz Degustacja.pycha.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BobMars39 18 lipca 2010 Kinia 1606-jesteś WIELKA! Bardzo dziękuję za ten przepis na masę cukrową.Następny tort obłożę tą masą.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kinia1606 16 lipca 2010 masa cukrowa:
70ml wody
4 łyżeczki żelatyny
100 g glukozy
Żelatynę rozpuścić w wodzie mieszajac, lekko podgrzać dodać glukozę podgrzewać ok 1 minuty NIE GOTOWAC!!!!, zestawic lekko ostudzic, do ostudzonej masy dodac cukier puder i wyrabiac az masa osiagnie konsystencje plasteliny, stolnice lekko podsypac maka ziemniaczana aby masa sie nie przykleila i rozwalkowac oblozyc obydwa torty z osobna(nie pokrywajac dolnej czesci tortu) ulozyc tort mniejszy na wiekszym, z reszty masy zrobic dekoracje wedlug uznania , smacznego ;), mase cukrowa mozna klasc tylko na masy budyniowe nigdy na bita smietane bo smietana rozpusci mase cukrowa

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BobMars39 13 czerwca 2010 NOWALIJKA-W zeszłym roku koleżanka kupiła mi masę cukrową za granicą,zamroziłem i teraz jak mi potrzeba to mam.Ale kiedyś czytałem na jakimś forum jak taką zrobić.Niestety nie pamiętam gdzie to było ale myślę,że jeśli poszukasz to znajdziesz.Proszę daj znać jak Ci poszło.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 13 czerwca 2010 Bardzo efektownie wygląda!!
Właśnie zbliżają się urodziny synka, a on militariami zafascynowany jest. czy mogłabym prosic o dokładny przepis nata masę cukrową co się tort obkłada. Dziękuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń