Do góry

Desery Przepis na:

tort jabłkowy

Desery

Autor: bea217

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 163

Dodano: 06.01.2009

Odsłon: 9683

Jest to dość szybki i łatwy przepis, jednocześnie każdemu smakuje zarówno i tym co nie przepadają za słodyczami jak i tym co przepadają.

Składniki

  • miekkiego masła, 3/4 kostki
  • cukru pudru, 3/4 szklanki
  • żółtka, 3 sztuki
  • cukier waniliowy, 1sztuka
  • jabłka, 1 kg
  • cherbatniki, 1,5 paczki
  • polewa czekoladowa, 1
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wsypać do miski (korzystam z ceglanej miski wraz z drewnianą kulą do ucierania) cukier puder, żółtka, cukier waniliowy oraz kostkę masła(masło zawsze trochę rozdrabniam/kroje nożykiem na mniejsze części by się lepiej to wszystko się ucierało) . To wszystko ucieramy do białości. Obrać jabłka(najlepsze renety, ewentualnie jabłka soczyste o skórce żółtej. i zetrzeć na grubej tarce do tej samej miski.Następnie wszystko dobrze wymieszać. Następnie bierzemy tortownice (okrągła foremkę do tortów). Na sam spód układamy połamane herbatniki, na to położyć masę jabłkową i znowu herbatniki i na to masę jabłkową. Wstawić do lodówki. Polać polewą. W zależności od herbatników i jabłek tort ten powinien leżeć całą noc lub też cały dzień. Ja zawsze wkładam na jeden dzień wtedy to wszystkie smaki ładnie się przenikają. I tort wtedy lepiej smakuje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

adamo 08 grudnia 2011 (korzystam z ceglanej miski wraz z drewnianą kulą do ucierania) Ta miska to makutra

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 16 stycznia 2009 bardzo dobry jest ten torcik , robię taki od lat tylko w wersji nieco zmodyfikowanej, na spód - pieczony biszkopt , na wierzch galaretka owocowa - takie połączenie powoduje , ze robi się z tego dość elegancki torcik.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń