Do góry

Desery Przepis na:

Tort kakaowy

Desery

Autor: Mateusz15

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2173

Dodano: 02.01.2010

Odsłon: 10227

Jest to klasyczny przepis na tort, który zawsze smakuje.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: jajka wbić do żaroodpornej miski, wsypać cukier i wstawić ją garnka z gotującą się wodą. Ubijać mikserem, aż masa będzie ciepła (nie może przekroczyć 40 stopni). Na chwilę przed końcem ubijania wlać olej/oliwę. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 25 cm i piec 30 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu), 160 stopni (termoobieg).

  2. KREM: jajka wbić do żaroodpornej miski i wstawić do garnka z gotującą się wodą. Ubijać, aż masa osiągnie temperaturę ok. 65 stopni. Miskę wyjąć z wody i ubijać jeszcze 3 - 4 minuty. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć do białości i dodawać masę jajeczną. Dodać do smaku spirytusu lub wódki (zwykle 50-100 ml). Odłożyć 4 - 5 łyżek kremu. Do reszty wsypać przesiane kakao i zmiksować.

  3. PONCZ: wycisnąć sok z cytryny. Wlać go do wody, dodać resztę składników i wymieszać.

  4. PRZYGOTOWANIE KOŃCOWE: biszkopt przekroić na 3 płaty. Każdy nasączać i przekładać kremem z kakao. Posmarować boki tortu. Biały krem użyć do dekoracji (gwiazdki, napisy itp.).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

eloonia 06 stycznia 2010 No alkohol w kremie zawsze pycha bo dodaje smaczku, aj jeszcze nasączony... Moja mama tak zawsze robi i jeszcze jedną warstwę tortu przekłada "dżemem" z porzeczek np żeby także tym słodycz przełamać..
Nigdy nie robiłam tak kremu ale chyba muszę wreszcie spróbować bo wygląda pysznie i niech mama nie ma tyle roboty ;). Trzymaj kciuki :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gabriel13 03 stycznia 2010 Hej Ty naprawdę jesteś taki młody czy to tylko taki chwyt - bo masz ciekawe pomysły i fajne przepisy

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń