Do góry

Desery Przepis na:

Tort kawowy

Przepis dnia 2009-03-23
Desery

Autor: Anetta

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 720

Dodano: 19.03.2009

Odsłon: 12004

Pyszny torcik dla smakoszy kawy.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny: 4jajka,1szkl.cukru,1/2szkl.mąki pszennej,1/2szkl.mąki ziemniaczanej,1łyżeczka proszku do pieczenia,2łyżki wody. Wykonanie: Ubić pianę z białek,dodać cukier,następnie żółtka i wodę na koniec mąkę z proszkiem lekko wymięszać łyżką. Biszkopt ciemny: Tak samo jak jasny tylko dodać 2łyżki kakao.Biszkopty upiec w tortownicy,po upieczeniu przekroić na pół i napączować.

  2. Masa kawowa Składniki:250g masła,200g cukru,3 jajka,30g kawy,wanilia lub spirytus albo rum(1łyżka) Wykonanie: Jajka ubić na parze z cukrem.Ostudzić.Masło utrzeć dodając ubite jajka,kawę oraz pozostałe składniki. Masa budyniowa: 2szkl.mleka,cukier waniliowy,1szkl.mąki,3żółtka,1szkl.cukru,mała łyżeczka mąki kartoflanej ale niekoniecznie. Wykonanie:ugotować budyń,Wystudzić.Utrzeć 1 margarynę i dodawać stopniowo wystudzony budyń.MOżna dodać jakiś aromat lub 1łyżkę spirytusu.

  3. Wykonanie:ugotować budyń,Wystudzić.Utrzeć 1 margarynę i dodawać stopniowo wystudzony budyń.MOżna dodać jakiś aromat lub 1łyżkę spirytusu. Wykonanie torta: Ciemny blat kładziemy na spodzie i smarujemy go dżemem wiśniowym lub innym (dżemu niedużo tak żeby tylko przesmarować blat)na dżem nakładamy 12masy kawowej,przykrywamy jasnym blatem,smarujemy 12masy budyniowej,na to ciemny blati znowu przesmarowujemy dżemem i na dżem resztę masy kawowej i przykrywamy drugim blatem jasnym.Cały tort dookoła smarujemy resztą masy budyniowej.Ja obsypałam torta gorzką czekoladą startą na tarce i ozdobiłam malinkami ale można również obsypać rozdrobnionymi orzechami lub wiórkami kokosowymi a całego torta zamiast smarować masą można oblać polewą czekoladową i dowolnie ozdobić

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kamilkak84 18 czerwca 2009 ten przepis jest chyba zle napisany,poniewaz w skldnikach jest inna miarka maki podana a w przygotowaniu takze inne ilosci maki podane.wiec jaka ma byc ilosc maki prawidlowa.czekam na odpowiedz.Dziekuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń