Do góry

Desery Przepis na:

Tort kawowy z bitą śmietaną

Desery

Autor: syzia14

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 35

Dodano: 03.02.2009

Odsłon: 13814

Najlepszy dodatek do kawy

Składniki

  • Składniki tortu
  • masło, 100g
  • jajka, 8
  • cukier puder do tortu 200g -nadzienie 40g, 240g
  • sól, szczypta
  • mąka, 150g
  • Nadzienie dekoracyjne
  • Koniak, 6łyżek
  • śmietanka36%, 3/4l
  • kawa rozpuszczalna, 3łyżki
  • płatki migdałowe, 50g
  • ziarna kawy, 12szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. O ile to możliwe upiec blat dzień wcześniej, dzięki temu będzie go łatwiej rozkroić. Dobra rada: Dno formy posmarować tłuszczem i posypać grubą mąką, dzięki temu łatwiej będzie wyjąć tort. Płatkimigdałowe prażyć bez tłuszczu-będą miały lepszy wygląd i aromat. Sposób przygotowania: Roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia. Jajka, cukier i sól ubić w kąpieli wodnej aż do zgęstnienia. Przenieść do zimnej kąpieli wodnej i ubijać do ostygnięcia. Następnie dodać mąkę stale mieszając i na koniec dodać roztopione masło. Wlać ciasto do tortownicy( średnia ok.26cm), upiec placek, pozostawić do wystygnięcia i wyjąć z formy. Pieczenie 50min. Piec elektr:175 st. C. Piecyk gazowy stopień 2-3 Placek wzdłuż rozkroić i skropić koniakiem. Ze śmietanki, i cukru pudru oraz kawy ubić sztywny krem kawowy, część odłożyć i wykorzystać do dekoracji. Nadziać tort kremem kawowym, posmarować boki i ozdobić. Posypać płatkami migdałowymi i położyć ziarenka kawy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Oleska82 07 kwietnia 2010 Ciacho zapowiada się smakowicie mam jednak pytanie czy w cieście ubijamy całe jajka czy podobnie jak w biszkopcie najpierw ubijamy pianę na sztywno a później dodajemy cukier żółtka mąkę?
Chciałabym zrobic na urodziny mojego Męża i nie chciałabym popełnic gafy ;) Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń