Do góry

Desery Przepis na:

Tort lodowy

Desery

Autor: Kasia1302

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 216

Dodano: 25.03.2008

Odsłon: 2509

Można zrobić też z kakao.

Składniki

  • CIASTO:
  • 3 bialka
  • lyzka zimnej wody
  • 250 gr.cukru
  • 250gr.mielonych laskowych orzechow
  • MASA LODOWA:
  • 4 bialka
  • 1/2 litra smietany kremowki
  • cukier waniliowy
  • 7 zoltek
  • 2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
  • 125 gr.cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować ciasto: : Białka ubić na sztywno z wodą,dodając cukier nadal ubijając.Dodać orzechy,delikatnie wymieszać.Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia.Masę podzielić na 3 części.Kolejno wkładać do tortownicy.Każdy krążek piec 12-15 min. w tem.180 stopni.

  2. Przygotować masę lodową: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać kawę i lekko wymieszać.Białka i śmietanę osobno ubić na sztywno delikatnie wymieszać z masa żółtkowo-kawową.

  3. W tortownicy ułożyć krążek ciasta,masę,2 krążek,masę,przykryć 3 krążkiem i wyłożyć resztę masy.Tort wstawić na noc do zamrażalnika.Przed podaniem udekorować np.kakao,bita śmietaną i owocami. PODZIELIC SOBIE TA MASE LODOWA TAK ZEBY STARCZYLA NA 3 WARSTWY!!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń