Do góry

Desery Przepis na:

Tort makowy

Desery

Autor: nowalijka

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 521

Dodano: 24.01.2011

Odsłon: 15435

Najlepszy tort jaki jadłam!

Składniki

  • CIASTO:
  • maku, 25 dkg
  • jajka, 5-6
  • cukier, 20 dkg
  • Bułka tarta, 3 łyżki
  • Miód, 2-3 łyżki
  • olejek migdałowy, trochę
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Masa:
  • masło, 25 dkd
  • Jaja, 3
  • cukier zw., 3/4 szkl.
  • spirytus. kakao, na oko
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO: Mak sparzyć (ja przelewam kilka razy wrzątkiem i zostawiam na noc pod wrzątkiem potem odsączam), przekręcić 2 razy. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mak, bułkę, miód płynny, proszek, olejek i pianę z białek. Piec w średnim piecu (150 st.) ok 1 gdz. Blacha wielkości 20 cm.

  2. MASA: Jajka ubić na parze z cukrem. Ochłodzone jajka dodawać do utartego masła, potem kakao i spirytus.

  3. Przełożyć ciasto masą, polać polewą czekoladową.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulkawspaniala 12 października 2012 Cudowny tort, zrobiłam raz na próbę i od tego czasu robiłam go już chyba z 10 razy ....coś wspaniałego. Jadłam go tydzień temu i znów mi się chce :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 27 grudnia 2011 próbować próbować bo jest naprawde przepyszny , jak ktos lubi to do masy jeszcze można dodać śliwki zamoczone wcześniej w wódce i pokrojone

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 20 listopada 2011 Pora pomyśleć o makowcach-ten jest rewelacyjny .Zrobię go na święta , dam znać jak wyjdzie.Po przepisie i wyglądzie już czuję jak smakuje-po prostu niebo w gębie.Super przepis nigdy podobnego nie spotkałam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edyta070407 27 stycznia 2011 smaker12,możliwe...że i tak... nie znam się na makowcach, a skoro ty tak dużo wiesz to gdzie twoje przepisy?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker12 25 stycznia 2011 chyba nie znasz się na pieczeniu edyta070407, do tortu makowego nigdy nie dodaje się mąki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 25 stycznia 2011 Ja nigdy z gotowej nie robiłam także nie wiem, ale jeśli miniulo spróbujesz tak zrobić to daj znać jak wyszło

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 24 stycznia 2011 Wg mnie nie jest dziwny :) Makowce często robi się bez mąki, dodając tylko kaszy manny lub bułki tartej, która pochłania nadmiar wilgoci. A to jest taki jakby makowiec, tyle że przekrojony i przełożony masą :) Pysznie wygląda.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edyta070407 24 stycznia 2011 szczerze mówiąc trochę dziwny tan przepis....gdzie mąka?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń