Do góry

Desery Przepis na:

Tort makowy

Przepis dnia 2012-01-30
Desery

Autor: lasuch-09

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 581

Dodano: 07.01.2012

Odsłon: 18594

Przepis pochodzi z blogu moje wypieki, maleńkimi zmianami. Tort jest pyszny, godny polecenia.

Składniki

  • CIASTO
  • Mak niebieski, 400 g
  • mleko, 0,75 l
  • Jaja, 8 szt
  • cukier, 300 g
  • kaszka manna, 3 łyżki
  • tarta bułka, 2 łyżki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • aromat migdałowy, kilka kropel
  • krem
  • serek mascarpone, 750 g
  • Śmietana 30%, 400 ml
  • cukier puder, 5 łyżek
  • aromat waniliowy, kilka kropel
  • PONADTO
  • likier pomarańczowy
  • dżem pomarańczowy niskosłodzony
  • migdały, 100 g
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do gorącego mleka wsypać mak. Przykryć i odstawić na ca 20 min. Następnie podgrzewać bez przykrycia ca 25 min. Mleko częściowo odparuje i zostanie wchłonięte przez mak. Po wystudzeniu zmielić 2 - 3 razy.

  2. Migdały sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić.

  3. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać zmielony mak, kaszkę, bułkę, proszek do pieczenia, aromat migdałowy i migdały. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.

  4. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą makową. 5, Wylać do średniej tortownicy i piec ca 45 min. w temp. 175 st. C. 6. Po wystudzeniu przeciąć na trzy okrągłe blaty. 7. Kremówkę ubić z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i połączyć z serkiem mascarpone na jednolity krem. 8. Pierwszy blat ułożyć na talerzu i skropić go likierem pomarańczowym oraz posmarować dżemem pomarańczowym. Na to wyłożyć 1/3 kremu. Tak samo postąpić z drugim blatem. Trzeci blat i boki posmarować pozostałym kremem i udekorować. Ja posypałam tort starką gorzką czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 30 stycznia 2012 Faktycznie tort wygląda rewelacyjnie zapisuję i wypróbuję:-))Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 30 stycznia 2012 Kocham mak w każdej postaci:-)tort wygląda przepysznie,upiekę na urodziny męzusia:-)Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 08 stycznia 2012 Dziękuję za miłe słowa i przepraszam za pomyłkę. Śmietanę ubijamy z dużym cukrem waniliowym, następnie łączymy z serkiem. Dodajemy 5 łyżek cukru pudru (może być mniej lub więcej, wg upodobań). Goramarcina1 myślę, że w granicach rozsądku każdy może pozwolić sobie na odrobinę słodkiej rozkoszy. Mamy przecież karnawał. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 08 stycznia 2012 Dziękuję za przepis:) Popełnię go na urodziny mojego kochanego;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

panka 07 stycznia 2012 Myślę że wkradło się tylko słowo ,, dużym" , chodzi pewnie o te 5 łyżek cukru pudru . Super ciacho ! Waga w kąt i używać takich dobroci ile się da :) Zabieram do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 07 stycznia 2012 Musi być pyszny,ale tylko dla szczuplasów , a z tym cukrem to chyba chodzi o cukier waniliowy.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 07 stycznia 2012 Ten tort musi być pyszny Tylko nie rozumiem punktu 7, że śmietana ma być! ubita z dużym cukrem pudrem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń