Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 85
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 108
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 85
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 108
Składniki
Mak mieszamy z bulka dodajemy ubitych na parze 6 jajek ze szklanka cukru, nastpnie mieszamy dokladnie i dodajemy olejek. Mozna ewentualnie dodac bakalie wg uznania.
Pieczemy baze tortu w wysmarowanej i wysypanej kasza manna tortownicy o srednicy 25 cm. Ok 1 godzine w 180 stopniach.
Krem: 2 jajka roztrzepujemy razem z mlekiem i szklanka cukru i gotujemy na malutkim ogniu az do zagotowania. Nalezy bardzo ostroznie mieszac aby jajko sie nie scielo osobno. Przelewamy przez sitko i dstawiamy do ostygniecia.
Kiedy baza tortu jest upieczona i baza do kremu ostygnieta, ucieramy ja z maslem na srednich obrotach uwazajac zeby sie nie zwazylo. Mase jajeczna ododajemy po jednej lyzce do masla. Do kremu mozna dodac kakao lub np sok z cytryny w zaleznosci jaki chcemy uzyskac smak.
Baze trotu przekrajamy na trzy czesci, nasaczamy likierem i smarujemy kremem. Ozdabiamy wg uznania.