Do góry

Desery Przepis na:

Tort makowy wg mojej Mamy

Desery

Autor: Sugarspice

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 294

Dodano: 24.12.2009

Odsłon: 17356

prosty torcik makowy

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mak mieszamy z bulka dodajemy ubitych na parze 6 jajek ze szklanka cukru, nastpnie mieszamy dokladnie i dodajemy olejek. Mozna ewentualnie dodac bakalie wg uznania.

  2. Pieczemy baze tortu w wysmarowanej i wysypanej kasza manna tortownicy o srednicy 25 cm. Ok 1 godzine w 180 stopniach.

  3. Krem: 2 jajka roztrzepujemy razem z mlekiem i szklanka cukru i gotujemy na malutkim ogniu az do zagotowania. Nalezy bardzo ostroznie mieszac aby jajko sie nie scielo osobno. Przelewamy przez sitko i dstawiamy do ostygniecia.

  4. Kiedy baza tortu jest upieczona i baza do kremu ostygnieta, ucieramy ja z maslem na srednich obrotach uwazajac zeby sie nie zwazylo. Mase jajeczna ododajemy po jednej lyzce do masla. Do kremu mozna dodac kakao lub np sok z cytryny w zaleznosci jaki chcemy uzyskac smak.

  5. Baze trotu przekrajamy na trzy czesci, nasaczamy likierem i smarujemy kremem. Ozdabiamy wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń