Do góry

Desery Przepis na:

Tort Marcello

Desery

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1240

Dodano: 21.05.2012

Odsłon: 11168

Mocno czekoladowy tort na specjalne okazje.

Składniki

  • Biszkopt czekoladowy: Jajka, 7
  • cukier, 1 szklanka
  • Mąka pszenna, pół szklanki
  • kakao, pół szklanki
  • mąka ziemniaczana, 1/3 szklanki
  • starta gorzka czekolada, 80 g
  • Krem czekoladowy: Gorzka czekolada, 250 g
  • mleko, pół szklanki
  • masło, 250 g
  • cukier puder, 3/4 - 1 szklanki
  • Dodatki:świeże wiśnie, wypestkowanych i przekrojonych (mrożone, wcześniej rozmrażamy i odsączamy)., 300 g
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na biała, puszystą masę. Dodajemy cukier i ubijamy. Następnie podgrzewamy mleko i dodajemy czekoladę, rozpuszczamy cały czas mieszając, aby nic nie przywarło do garnka. Postarajmy się jak najkrócej gotować. Lekko ciepłą czekoladę dodawać partiami do masy maślanej, cały czas miksując, by się nie zważyła. Odstawiamy do lodówki do zgęstnienia.

  2. Ostudzone krążki biszkoptu przekładamy kremem czekoladowym i wiśniami. Wkładamy do lodówki na co najmniej parę godzin. Dekorujemy polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 22 maja 2012 dla fanów czekolady, bo mocno jest czekoladowy. Zapraszam Cię również na mojego bloga www.ilovebake.pl

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń