Do góry

Desery Przepis na:

Tort marcepanowy

Desery

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 868

Dodano: 15.12.2016

Odsłon: 388

Prosty tort na urodziny mojej najstarszej córki. Na wierzchu dużo masy marcepanowej, a środku krem śmietanowy o smaku cynamonu.

Składniki

  • Ciasto: 100g mąki pszennej
  • 25g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka (M)
  • 125g miękkiego masła
  • Krem: 400g zimnej śmietany kremówki 30%
  • 6 listków żelatyny
  • 250g mascarpone
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki kremu czekoladowego (np. nutella)
  • Dekoracja: 400g masy marcepanowej
  • zielony i czerwony marcepan do dekoracji lub barwniki
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  2. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta i utrzeć całość przez chwilę, żeby powstała gładka masa. Przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Piec na dolnym poziomie piekarnika ok. 20 minut. Po upieczeniu zdjąć obręcz tortownicy i odwrócić ciasto do góry nogami na kawałek papieru do pieczenia. Ostudzić, a następnie przeciąć wzdłuż na pół. Dolny krążek ciasta umieścić na paterze.

  3. Krem czekoladowy podgrzać i posmarować nim dolny krążek ciasta.

  4. Śmietanę ubić na sztywno, odstawić. W drugiej misce wymieszać mascarpone z cukrem i cynamonem.

  5. Żelatynę namoczyć, następnie odcisnąć i podgrzać aż się całkowicie rozpuści. 1-2 łyżki mascarpone dodać do żelatyny i dobrze wymieszać. Następnie mascarpone z żelatyną dodać do reszty mascarpone i zmiksować, żeby nie było grudek. Dodać kremówkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

  6. 2/3 kremu wyłożyć na ciasto, przykryć drugim krążkiem ciasta i posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na dwie godziny.

  7. Masę marcepanową zagnieść w kulkę i rozwałkować między folią na krążek o średnicy ok. 30-32cm. Położyć na torcie i przycisnąć od góry. Uciąć za długie brzegi. Z czerwonego marcepanu uformować róże, z zielonego wyciąć listki. Poukładać na wierzchu tortu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń