Do góry

Desery Przepis na:

tort na chrzciny

Desery

Autor: kaska333

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 297

Dodano: 13.09.2009

Odsłon: 32626

troche pracochlonny ale jaki efekt....

Składniki

  • 11 jajek, 11 łyżek cukru
  • 11 łyżek mąki, 2 łyzki proszku do pieczenia
  • 3 czekolady gorzkie, 1 l kremowki
  • cukier puder, 3 łyżki kawa rozpuszczalna
  • 1 op smietanfix, 6 lyzeczek zelatyny
  • 10 dkg glukozy, 1 op kremu śmietankowego
  • troche marcepanu, 0,5 k masla
  • sok z 0,5 cytryny, 1 op c. waniliowego
  • 250 ml mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. oddzielić 7 żółtek od białek, białka ubić, dodać cukier, po jednym żółtku, mąke, wymieszać, na koniec 1,5 łyżki proszku do pieczenia, upiec w dużej prostokątnej blaszce w 180 st przez 40 min do suchego patyczka, tak samo postąpic z reszta jajek, mąki, cukru i proszku upiec w małęj tortownicy, oba biszkopty przekroić na trzy części

  2. czekolade rozpuscić w0,5 l kremówki, reszte ubić, 2 łyżeczki żelatyny rozpuścic w odrobinie wody i dodać do czekolady, ostudzić, połączyć z ubitą śmietaną, posmarowac 2/3 cz kremu na dolnym prostokatnym biszkopcie, przykryć drugim, reszte kremu wymieszać z kawą (3 łyżki)rozpuszczalną i posmarować cały okrągły biszkopt oprócz boków i wierzchu, opakowanie kremu śmietankowego ubić z mlekiem i śmietanfixem, rozsmarować cały na prostokątnym torcie przykryć następnym, masło utrzeć z cukrem waniliowym i 3 łyżkami c pudru, dodać sok z cytryny, bardzo cienko posmarowac obydwa torty schlodzic

  3. 4 łyżeczki żelatyny rozpuscic w 80 ml wody podgrzać NIE GOTOWAĆ!!!! dodać glukoze, mieszająć podgrzewac ok minuty, ostudzić, do tego dodawać c pudru i wyrabiac mase aż osiągnie konsystencje plasteliny, mase rozwalkować cienko oblozyc obydwa torty(osobno), z górnej lewej strony prostokątnego tortu polożyc okrągly tort, z marcepanu zrobić miniaturke dziecka polożyć na okrągłym torcie, z masy cukrowej wyciać kołderke i przykryc figurke, udekorować wg uznania, u mnie róze niebieskie z masy zabarwione barwnikiem spozywczym , smacznego...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kinguniasto 15 września 2010 bardzo ciekawe i ten wygląd..palce lizać...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska333 08 maja 2010 ja mieszkam za granica wiec glukoze dostaje w kazdym wiekszym markecie a marcepan robie sama w polsce o glukoze zapytaj w sklepach ze zdrowa zywnoscia lub sklepach zielarskich i aptekach a marcepan dostaniesz w sklepie z ozdobami na ciasta i na necie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ankrys1 28 kwietnia 2010 Witaj,
gdzie kupujesz marcepan i glukoze? Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska333 09 stycznia 2010 masa cukrowa jest plastyczna wiec nie powinna sie porwac ale jak sie boisz to zawin ja na walek a pozniej rozwin na torcie, nie jest tak zle naprawde

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eloonia 06 stycznia 2010 Super, jak tak opisujesz to wydaje się prościzna. Lecz jak później oblepić to wszystko t masą cukrową??? :D No nic praktyka czyni mistrza trzeba się zabierać do roboty bo tu dopiero można rozwinąć fantazję :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helcia 16 września 2009 Jeszcze takiego nie widziałam!Śliczne cudo...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwia85 14 września 2009 przepiękny ten tort sprubuje zrobic go na chrzciny mojego synka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 14 września 2009 super! wreszcie coś innego niż te oklepane torty oblepione maślaną masą, którą zawsze rozcierałam po talerzu, bo tak jej nie lubiłam :P masa cukrowa - super sprawa :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń