Do góry

Przekąski Przepis na:

Tort naleśnikowy

Przekąski

Autor: Sangerta

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 259

Dodano: 20.06.2009

Odsłon: 1506

Ciekawa propozycja dla wegetarian, na upalne dni, ale też dla osób, które chcą "odpocząć" od potraw mięsnych.

Składniki

  • naleśniki ciut większe od tortownicy jaką posiadamy, 3-4szt
  • warzywa jakie lubimy: papryka, brokuł, kalafior, cebulka, fasolka szparagowa, szpinak, marchewka lub inne, jakie lubimy, po pół
  • ser żółty twardy, ale taki, który po upieczeniu będzie się ciągnął, ok. 15-20dkg
  • masło do posmarowania tortownicy
  • mąka do posypania tortownicy
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Warzywa (mogą być z mrożonki) sparzyć lub ugotować aldente (półtwarde). Tortownicę posmarować masłem i posypać mąką. Na dno ułożyć naleśnik i zawinąć brzeg równomiernie. Na nim położyć mieszane warzywa i posypać obficie utartym serem. Ugnieść, by się wszystko zwarło. Na tym ułożyć następny naleśnik i znowu powtórzyć warstwę warzyw z serem. Powtarzać warstwy tyle razy, na ile pozwoli nam tortownica. Na górną warstwę składają się tylko warzywa i ser (nie przykrywamy jej naleśnikiem). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika ok. 200* i zapiekamy do momentu zarumienienia sera (ok. 35 min). wyciągamy z piekarnika i odczekujemy ok 10-15 min zanim zdejmiemy obręcz z "tortu". Danie musi chwilę przestygnąć, by było bardziej zwarte. Na koniec pokroić i podawać polane sosem np. beszamelowym, pieczarkowym lub innym ulubionym. Palce lizać!

  2. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń