Do góry

Desery Przepis na:

tort orzechowy

Desery

Autor: kaska333

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 297

Dodano: 01.10.2009

Odsłon: 1955

przepyszny, tak szybko znikl, ze nawet zdjecia nie bylo kiedy zrobic

Składniki

  • 160g masła + 25 g do nadzienia, 130 g cukru pudru
  • 1 jajko, 300 g mąki
  • 400 g cukru, 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g śmietany, 50 g miodu
  • 300 g orzechów włoskich, grugo siekanych, 1 żółtko do posmarownia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. roztopic w rondlu 200 g cukru z sokiem z cytryny na jasny karmel, z mąki, masła i jajka, cukru pudru zagnieśc ciasto kruche, zawinac w folie i włożyć do lodówki na 1 godz., 2/3 ciasta rozwalkowac na grubość ok 3 cm, wylepic tortownice (26 cm), tak aby troche brzegi wystawaly poza tortownice,

  2. do drugiego rondla włóż miód, śmietane, cukier i masło zagotowac i zamieszac, mase śmietanowa połaczyć z karmelem, dodać orzechy, mase orzechowa wylozyc na ciasto w formie, zlozyc do srodka wystajace brzegi ciasta, pozsmarowac te brzegi rozbeltanym żółtkiem, reszte ciasta rozwalkowac, polozyc na wierzch boki docisnac, posmarowac pozostalym żółtkiem, ponakłówac ciasto wykałaczką lub widelcem piec ok 30-40 min w 200 st., smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń