Do góry

Desery Przepis na:

Tort orzechowy

Desery

Autor: Gabi16

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 565

Dodano: 13.12.2009

Odsłon: 18234

Do kawy

Składniki

  • Ciasto orzechowe:
  • 6 jaj
  • 1 kostka margaryny
  • 30 dkg orzechów mielonych
  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 1 1/2 szkl mleka
  • 2 łyżeczki proszu do pieczenia
  • Biszkopt kawowy:
  • 4 jajka
  • 4łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 20 dkg cukru pudru10 dkg orzechów mielonych
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki kakao
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto orzechowe:Margarynę z cukrem utrzeć, dodać żółtka i ucierać do białości.Mąkę ,orzechy proszek do pieczenia wymieszać dodać do utartej margaryny, wlać mleko dalej ucierać a na końcu dać pianę z białek.Wylać na formę i upiec.

  2. Upiec biszkopt kawowy.

  3. Masa: utrzeć masło z cukrem do białości, dodać kakao orzechy spirytus.

  4. Ciasto orzechowe przekroić na dwie części.Przełożenie tortu: ciasto orzechowe masa biszkopt kawowy, masa, ciasto orzechowe, polewa. Tort ubrać według własnego uznania.

  5. Można zrobić placek orzechowy bez biszkoptu.Też jest bardzo dobry.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ikasaja 28 stycznia 2010 piekłam :) fajny ten torcik , inny niż do tej pory robiłam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ikasaja 28 stycznia 2010 piekłam :) ... fajny te torcik taki inny niż do tej pory robiłam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

apple 25 stycznia 2010 Zrobiłam, pyszny... ALE.... Ilość składników jest podana na dużą blachę a nie jak sugeruje zdjęcie na tortownicę. Szkoda bo dla początkujących byłaby to wskazówka. Zaczęłam od biszkoptu kawowego i wyszedł on taki wyskoki, że miałam z niego 2 placki mimo iż z dużej tortownicy. Ale poza tym ok:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gabi16 15 grudnia 2009 30dkg mąki ,180- 200stopni około 1/2 godz biszkopt, ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto orzechowe piekę trochę dłużej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monika33 15 grudnia 2009 proszę o podanie ilości mąki do ciasta orzechowego i w jakiej temperaturze piec ciasto i biszkopt i jak długo. Dziękuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monika33 15 grudnia 2009 w składnikach na ciasto orzechowe nie jest podana mąka a w przygotowaniu piszesz o dodaniu mąki. Ile powinno się jej dodać. I drugie pytanie jak długo piec ciasto, biszkopt i w jakiej temperaturze?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 13 grudnia 2009 Bardzo ładny ten torcik,na pewno pyszny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń