Do góry

Desery Przepis na:

Tort orzechowy

Desery

Autor: Gabi16

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 598

Dodano: 13.12.2009

Odsłon: 19306

Do kawy

Składniki

  • Ciasto orzechowe:
  • 6 jaj
  • 1 kostka margaryny
  • 30 dkg orzechów mielonych
  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 1 1/2 szkl mleka
  • 2 łyżeczki proszu do pieczenia
  • Biszkopt kawowy:
  • 4 jajka
  • 4łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 20 dkg cukru pudru10 dkg orzechów mielonych
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki kakao
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto orzechowe:Margarynę z cukrem utrzeć, dodać żółtka i ucierać do białości.Mąkę ,orzechy proszek do pieczenia wymieszać dodać do utartej margaryny, wlać mleko dalej ucierać a na końcu dać pianę z białek.Wylać na formę i upiec.

  2. Upiec biszkopt kawowy.

  3. Masa: utrzeć masło z cukrem do białości, dodać kakao orzechy spirytus.

  4. Ciasto orzechowe przekroić na dwie części.Przełożenie tortu: ciasto orzechowe masa biszkopt kawowy, masa, ciasto orzechowe, polewa. Tort ubrać według własnego uznania.

  5. Można zrobić placek orzechowy bez biszkoptu.Też jest bardzo dobry.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ikasaja 28 stycznia 2010 piekłam :) fajny ten torcik , inny niż do tej pory robiłam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ikasaja 28 stycznia 2010 piekłam :) ... fajny te torcik taki inny niż do tej pory robiłam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

apple 25 stycznia 2010 Zrobiłam, pyszny... ALE.... Ilość składników jest podana na dużą blachę a nie jak sugeruje zdjęcie na tortownicę. Szkoda bo dla początkujących byłaby to wskazówka. Zaczęłam od biszkoptu kawowego i wyszedł on taki wyskoki, że miałam z niego 2 placki mimo iż z dużej tortownicy. Ale poza tym ok:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gabi16 15 grudnia 2009 30dkg mąki ,180- 200stopni około 1/2 godz biszkopt, ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto orzechowe piekę trochę dłużej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monika33 15 grudnia 2009 proszę o podanie ilości mąki do ciasta orzechowego i w jakiej temperaturze piec ciasto i biszkopt i jak długo. Dziękuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monika33 15 grudnia 2009 w składnikach na ciasto orzechowe nie jest podana mąka a w przygotowaniu piszesz o dodaniu mąki. Ile powinno się jej dodać. I drugie pytanie jak długo piec ciasto, biszkopt i w jakiej temperaturze?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 13 grudnia 2009 Bardzo ładny ten torcik,na pewno pyszny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń