Do góry

Desery Przepis na:

Tort orzechowy z białym lukrem

Desery

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1914

Dodano: 27.08.2009

Odsłon: 18181

Wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje. :) Pomysłu Rachel Allen, mojej idolki w pieczeniu. ;)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 170 g masła utrzeć na puszysty krem z 4 żółtkami, cukrem waniliowym i 250 g cukru zwykłego, dodawanego partiami. Dodać posiekane orzechy.

  2. W osobnym naczyniu rozmieszać suche składniki, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.

  3. Do masy masłowej dodawać stopniowo ubijając suche składniki i mleko.

  4. W osobnej misce ubić piane z białek z odrobinką soli. Delikatnie wmieszać najpierw łyżke piany do ciasta, aż się rozluźni, a potem resztę białek (delikatnie, ręcznie!).

  5. Szybko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w zależności od wysokości tortownicy ok 45 minut. Ostudzić.

  6. Krem: 150 g masła rozmieszać na puch z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Posmarować przekrojony biszkopt, nie wierzch!

  7. Lukier na wierzch: Ugotować syrop z cukru i wody, na małym ogniu (nie mieszać łyżką, najwyżej rondlem, bo sie skrystalizuje), jak sie rozpuści, zagotować i gotowac do momentu, aż z łyżki (teraz już mozna zamieszać) po obcieknięciu nadmiaru, zwiśnie cukrowa nitka.

  8. W drugim garnku zagotować wodę i przygotowac miskę, która posłuży do ubijania na parze, musi być więc dość duża, by pomieścić lukier i utrzymać sie na garnku. Ubić w niej najpierw na zimno białka, po czym ustawić na garnku z wodą i cały czas ubijając stopniowo dodawać syrop. Powinno to trwac ok 10 minut. Szybko rozsmarować lukier na torcie, nim zastygnie tworząc pyszną, słodką, puszysto - kruchą skorupkę. :)

  9. Jest z tym tortem trochę zachodu, ale warto sie poświęcić! Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mydlana69 24 maja 2010 zrobvie dla mamy,na Dzień MAtki chyba ;))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 30 sierpnia 2009 Wygląda przepysznie! Też bardzo lubię programy Rachel Allen. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 28 sierpnia 2009 Przyznaję, jest słodki, jak to to z lukrem... (Chociaż samo ciasto nie tak bardzo.) Ale tak, jak wspomniałam, na wyjątkowe okazje warto go przyrządzić. :) A jest słodki, jak miłość...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Arabelka 28 sierpnia 2009 Ja też wysyłam go do ulubionych.Na pewno jest pyszniutki.;]

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Arabelka 28 sierpnia 2009 Wygl,ada romantycznie-apetycznie napewno warto go zrobiić.Mniam.]

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

apple 28 sierpnia 2009 Mmmm.... Uwielbiam torty orzechowe i ten na pewno kiedyś zrobię:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zielonacytryna 28 sierpnia 2009 A człowiek się tu próbuje odchudzać! ;P Wygląda wspaniale, i pysznie, ale czy ta masa nie jest za słodka? Chociaż może orzechy przełamują trochę jej smak... W każdym razie przepisik wędruje do ulubionych :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

giga197 27 sierpnia 2009 wspaniale wyglada dodalam do ulubionych przy najblizszej okazji zrobie.Kolezank mnie maja za cukiernika jak beda chcialy jakies ciastko to prosze.Tort orzechowy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 27 sierpnia 2009 Tak. Zrobiłam serduszka z czekolady i zamroziłam. Były więc trójwymiarowe, niestety połozyłam na ciepłym lukrze i stały sie płaskie... Na szczęście zachowały kształt stosowny do okazji. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaww 27 sierpnia 2009 Robiłam kiedyś podobny tylko z różowym lukrem był naptawde pyszny. Czy to na górze to czekolada?....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń