Do góry

Desery Przepis na:

Tort orzechowy z masą kawową

Desery

Autor: iwonasz

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 998

Dodano: 21.04.2010

Odsłon: 34742

pycha torcik do kawusi ,przepis mojej teściowej :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem do białości dodać cukier wanilinowy,następnie ubić pianę z białek,proszek wymieszać z orzechami i dodawać do żółtek na zmianę ubitą pianę i orzechy.na koniec dodać bułkę tartą i lekko wymieszać.Tortownicę o średnicy ok 26 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą.Piec 45 min w temp 175 stopni termoobieg

  2. Przygotowanie masy:żółtka utrzeć z cukrem wmieszać mąkę.Do masy wlać kawę-zimną połączyć i ugotować do powstania kremu-wystudzić.Masło utrzeć dodawać do niego stopniowo ostudzony krem miksować do połączenia na koniec wlać kieliszek spirytusu.

  3. Wystudzone ciasto przekroić na trzy części przełożyć masą udekorować wedle uznania smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

xxgraxynaxx1 10 kwietnia Tort jest pyszny i przy udziale robota nie ma przy nim nawet wiele pracy,na pewno zagości jeszcze na naszym stole.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

xxgraxynaxx1 09 kwietnia Dzisiaj zrobiłam ten tort,wydaje się byc pyszny,ale dopiero jutro ocenię jego smak.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

xarus 21 stycznia 2014 Zrobiłem go na pierwsze urodziny mojej cóeki .Wyszedł bardzo dobry.Polecam wszystkim ten przepis.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciamarty 23 kwietnia 2012 Tort bardzo smakował,zrobiłam czekoladową polewe i udekorowałam białymi różyczkami. Polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciamarty 20 kwietnia 2012 Upiekłam ten biszkopt, wyszedł bardzo ładny,wilgotny ale myśle ze to orzechy zrobiły bo tłuste i dobrze. Kremu mam za mało, przełożyłam dwa razy i to nie za grubo. Z robie jakąs polewe czekoladową czy coś podobnego na wierzch. Jak smakował dopisze bo podam dopiero jutro.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia2325 02 czerwca 2011 orzechy maja być posiekane czy w całości??

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia2325 02 czerwca 2011 a orzechy maja byc w calosci czy pisiekane??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwonasz 18 listopada 2010 Wiesz same orzechy juz troche zagęszczają cisto,przyznam że nie mam pojęcia co się stało.mnie się tak nie stało a piekłam go zarówno w piekarniku teściowej na termoobiegu jak i moim staruchu gazowym.A białka miałaś dobrze ubite?Bo może masa ciasta podeszła wodą?Mam nadzieję że sie nie zrazisz :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia29 18 listopada 2010 doradź mi proszę co ja źle zrobiłam ze ciast się rozwala , w ogól e dałam na dużą tortownicę a i tak było go za dużo wylewało się podczas pieczenia -czy to ma być faktycznie 12jajek? w ogóle nie dało się przekroić na pół piekę bardzo często i nie mam tego rodzaju problemów, czy nie należny dodać więcej bułki tartej lub mąki ?

bardzo proszę o odpowiedz i pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń