Do góry

Desery Przepis na:

tort Pawłowej

Przepis dnia 2012-09-11
Desery

Autor: goramarcina1

Przepisów i artykułów: 482 Ocena: 10730

Dodano: 09.09.2012

Odsłon: 50764

przepis dostałam od siostry Marleny - po prostu "niebo w gębie" - szczerze radzę wypróbować i raczej na większe okazje - ja zrobiłam na urodziny synowej - wszyscy goście byli zachwyceni ,a dzieciaki prosiły o dokładkę

Składniki

  • duża beza :
  • 6 białek z dużych jajek
  • 300 g zwykłego cukru + cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • pozostałe :
  • 1 litr schłodzonej śmietanki kremówki 36 %
  • 4 torebki śmietanfiksu + duży cukier waniliowy
  • 4 łyżki zwykłego cukru ( bez obawy - rozpuści się podczas ubijania)
  • dowolne miękkie owoce - najlepiej różne
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. białka ubić ręcznie trzepaczką na sztywną pianę ,dodawać po trochu cukier wymieszany z cukrem waniliowym.Jak masa będzie lśniąca i sztywna dodać mąkę ziemniaczaną,ocet i na końcu kakao.

  2. na największej blaszce ( może być ta , która jest zawsze przy piekarnikach) wyłożonej papierem pergaminowym wyłożyć sztywną pianę formując tzw kopiec kreta, dość wąski ,bo i tak się rozejdzie

  3. wstawić do gorącego piekarnika ( temp. 150 stopni) i piec 1,5 godziny, po tym czasie tylko lekko uchylić drzwiczki piekarnika - bezę zostawić do wystudzenia (wyschnięcia)

  4. na drugi dzień - jeżeli środek bezy jest wyższy niż boki , to zgniatamy go do środka

  5. schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając składniki jak wyżej , lekko schłodzić- wyłożyć na bezę i na wierzch ułożyć jak najwięcej owoców. Podałam czas przygotowania , bez czasu pieczenia Uwaga : beza w środku jest półpłynna - i tak ma być- to cały urok tego ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (35)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sms1962 26 czerwca 2013 Robie bezę Pavlovej bardziej tradycyjnie w tym sensie, ze:
- beza bez kakao (sztuka zrobienia dobrej bezy do Pavlovej polega na tym, ze powinna byc śnieżnobiała a przy tym z zewnatrz krucha a wewnątrz o konsystencji lekko wilgotnej)
- nieco inaczej pieke: 30 min. w temp. 120 a potem...suszenie bezy w temp. 100C przez...3h
Reszta praktycznie identycznie
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MP3-ka 09 stycznia 2013 ciacho świetnie się prezentuje! i tak na pewno też smakuje :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 03 stycznia 2013 niedługo mam urodziny i już wiem jaki tort sobie upiekę :)))) o tej porze trochę kiepsko z owocami ale dam sobie radę :))) do ulubionych i 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 21 listopada 2012 cieszę się ,że smakował.Ja również każdy przepis modyfikuję po swojemu,wiadomo ,że każdy ma swój indywidualny smak i nawyki żywieniowe - na tym właśnie polega mądre kucharzenie. Pozdrawiam serdecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dominikaorland 20 listopada 2012 zrobilam tort-wyszedl pyszny.Zmodyfikowalam troche przepis jezeli chodzi o cukier dalam polowe mniej do bezy niz w przepisie i i tak bylo slodko i ubijajac smietane dalam tylko cukier waniliowy ,dzieki temu smietana i tak byla slodka i miala niepowtarzalny smak.Udalo mi sie tez kupic smietanfix ale dalam tylko jedno opakowanie i bylo super sztywno,smietanfix nadaje gorzkawy posmak.Ogolnie tort wyszedl super mimo ze kroi sie go okropnie jego smak jest tego warty.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 29 października 2012 yoanka91 na pewno ci wyjdzie ,życzę powodzenia i wszystkiego najlepszego z okazji twoich urodzin.Pozdrawiam serdecznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

yoanka91 29 października 2012 hm wyglada rewelacyjnie;) nie dlugo mam urodzinki pomysle nad takim prezentem dla siebie;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dominikaorland 19 października 2012 dziękuje za odpowiedz planuje zrobić ten torcik na swoje urodziny:) nie wiem tylko czy dostanę w Sklepie polskim śmietanfix:( zobaczymy Twoj wyglada rewelacyjnie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń