Do góry

Przekąski Przepis na:

Tort ryzowy z serem i szynka

Przekąski

Autor: airin2007

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 543

Dodano: 18.07.2008

Odsłon: 975

Ryz w innym wydaniu.

Składniki

  • 100gramow ryzu
  • 3jajka
  • 300gramow zoltego sera
  • 200gramow szynki
  • ser parmeggiano ok 3lyzki
  • oliva z olivek 2lyzki
  • sol pieprz do smaku
  • pietruszka zielona
  • olej do pieczenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowac ryz w osolonej wodzie tak jak na opakowaniu(uwazac aby sie nie rozwalal) odcedzic i poczekac az ostygnie. Do wystudzonego wczesniej ryzu dodac jajka,ser zolty pokrojony w mala kosteczke,szynke pokrojona w kosteczke,ser parmeggiano,olive z olivek,sol i pieprz do smaku oraz posiekana drobno pietruszk4e zielona. Wszystko razem wymieszac i wylac na rozgrzana patelnie z mala iloscia olivy z olivek(na patelni z teflonu wychodzi lepiej bo tort nie przywiera) przykryc pokrywka i ustawic maly ogien. Gdy po ok15 minutac widzimy ze jajko sie scielo mozemy bardzo ostroznie przewrocic tort na druga strone znowu przykrywamy pokrywka i trzymamay na ogniu przez ok 15 minut. Wykladamy na talez wysmienicie smakuje na cieplo jak i na zimno. Osobiscie czekam ok 10 minut az troszke przestygnie i kroje na kawalki tak jak tort. Smaczbego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń