Do góry

Desery Przepis na:

Tort waflowo-czekoladowy

Desery

Autor: Natt

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 13

Dodano: 25.11.2009

Odsłon: 1144

Sama słodycz

Składniki

  • 8 wafli
  • 1 i 1/2 tablizki (15dag) czekolady deserowej
  • 1 kostka (20dag) masła
  • 4 łyżki budyniu waniliowego
  • 25 dag utartych migdałów lub orzechów laskowych
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 tabliczka (10dag) białej czekolady do dekoracji
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę posiekaj, stale mieszając. Proszek budyniowy wymieszaj z 1/4 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj z dodatkiem cukru. Do wrzącego mleka wlej rozdrobniony budyń, gotuj, aż zgęstnieje, ostudź

  2. Miękkie masło ucieraj z cukrem pudrem na myszną masę, dodając zimny budyń, zimną czekoladę i migdały

  3. odłóż 1/4 przygotowanego kremu. Pozastałym kremem posmaruj wafle. Układaj jeden na drugim. Na wierzchu ułóż czysty wafel lekko dociśnij. Torcik obciąż deseczką i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny

  4. Wierzch ciasta cienko posmaruj częścią odłożonego kremu. Resztę kremu przełóż do szprucy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Brzegi ciasta udekoruj rozetkami kremu. Posyp startą białą czekoladą .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń