Do góry

Desery Przepis na:

tort z masa cukrowa

Desery

Autor: kaska333

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 233

Dodano: 21.08.2009

Odsłon: 21708

swietnie wyglada, smakuje jeszcze lepiej

Składniki

  • 8 jajek, 1 szkl cukru
  • 8 lyzek mąki pszennej, 6 lyzek mąki ziemniaczanej
  • 1 lyzka proszku do pieczenia, 500 g cukru pudru
  • 1 budyn smietankowy, 1/2 l mleka
  • dzem(jaki kto woli), 1 k masla
  • 70 g wody, 4 lyzeczki zelatyny
  • 100 g glukozy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. bialka jajek ubic dodac 1/2 szkl cukru, po jednym zoltku pozniej obie mąki z proszkiem delikatnie wymieszac, podzielic na pol i przelozyc do dwoch tortownic jednej duzej drugiej malej, piec ok 35-40 min w 180 st do suchego patyczka, ostudzic i przekroic obydwa blaty,

  2. mleko zagotowac z 1/2 szkl cukru rozrobic budyn w malej ilosci mleka i wylac na gotujace sie mleko, chwile pogotowac, ostudzic maslo utrzec dodawac po malej ilosci budyniu,dolne blaty tortu posmarowac dzemem a pozniej kremem przykryc gornymi blatami boki i wierzch rowniez posmarowac kremem,

  3. zelatyne rozpuscic w wodzie mieszajac, lekko podgrzac dodac glukoze podgrzewac ok 1 minuty NIE GOTOWAC!!!!, zestawic lekko ostudzic, do ostudzonej masy dodac cukier puder i wyrabiac az masa osiagnie konsystencje plasteliny, stolnice lekko podsypac maka ziemniaczana aby masa sie nie przykleila i rozwalkowac oblozyc obydwa torty z osobna(nie pokrywajac dolnej czesci tortu) ulozyc tort mniejszy na wiekszym, z reszty masy zrobic dekoracje wedlug uznania , smacznego ;), mase cukrowa mozna klasc tylko na masy budyniowe nigdy na bita smietane bo smietana rozpusci mase cukrowa

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jastrzab82 12 stycznia 2011 Masy nie da się jeść moim zdaniem - jest za słodka to tylko do dekoracji. Z tym, że samemu to nie bardzo ma sens, bo można ją kupić gotową np. w (...)- nie kupowałam, ale to chyba taka sama.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basga 05 stycznia 2011 Te masy są paskudne do jedzenia,już lepiej udekoruj tort kremem śmietanowym czy maślanym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kinia1606 16 lipca 2010 zelatyne rozpuscic w wodzie mieszajac, lekko podgrzac dodac glukoze podgrzewac ok 1 minuty NIE GOTOWAC!!!!, zestawic lekko ostudzic, do ostudzonej masy dodac cukier puder i wyrabiac az masa osiagnie konsystencje plasteliny, stolnice lekko podsypac maka ziemniaczana aby masa sie nie przykleila i rozwalkowac oblozyc obydwa torty z osobna(nie pokrywajac dolnej czesci tortu) ulozyc tort mniejszy na wiekszym, z reszty masy zrobic dekoracje wedlug uznania , smacznego ;), mase cukrowa mozna klasc tylko na masy budyniowe nigdy na bita smietane bo smietana rozpusci mase cukrowa

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krolycek1987 05 lipca 2010 do Wojtka: skoro robisz takie arcydzieła to dlaczego jeszcze żadnego przepisu nie dodałeś???? my ocenimy kto jest większym amatorem??? a po za tym to tort jest super

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eloonia 25 stycznia 2010 Dziwią mnie takie komentarze jak Wojtka2214, a może całe szczęście że dziwią??! Najwyraźniej także nie doczytał. Bo gdzie tu napisano, że to miejsce spotkań dyplomowanych kucharzy, cukierników? Myślałam że zobaczę jakieś arcydzieła i się wreszcie czegoś nauczę...ale nic, pustki ;)))))
Na szczęście pasja czy radość tworzenia nie zależą od dyplomów, a one ważniejsze przy uzyskaniu doskonałości..... Czekam na kolejne torty ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

FACET 26 sierpnia 2009 Przydałoby się trochę polskich liter, łatwiej by się czytało, bo składnia jest raczej nieskładna, a interpunkcja poszła na wagary.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wojtek2214 26 sierpnia 2009 bardzo przepraszam ale gdzie tu urok tego czegoś totalna amatorka
zastanawiam się czy wogule jadłeś to coś obłożone tą masą

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

AlicjaSwidwin 21 sierpnia 2009 Pięknie wygląda chyba jutro skuszę się, aby go zrobić
dziękuję za przepis

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń