Do góry

Desery Przepis na:

tort z masa cukrowa

Desery

Autor: kaska333

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 222

Dodano: 21.08.2009

Odsłon: 20554

swietnie wyglada, smakuje jeszcze lepiej

Składniki

  • 8 jajek, 1 szkl cukru
  • 8 lyzek mąki pszennej, 6 lyzek mąki ziemniaczanej
  • 1 lyzka proszku do pieczenia, 500 g cukru pudru
  • 1 budyn smietankowy, 1/2 l mleka
  • dzem(jaki kto woli), 1 k masla
  • 70 g wody, 4 lyzeczki zelatyny
  • 100 g glukozy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. bialka jajek ubic dodac 1/2 szkl cukru, po jednym zoltku pozniej obie mąki z proszkiem delikatnie wymieszac, podzielic na pol i przelozyc do dwoch tortownic jednej duzej drugiej malej, piec ok 35-40 min w 180 st do suchego patyczka, ostudzic i przekroic obydwa blaty,

  2. mleko zagotowac z 1/2 szkl cukru rozrobic budyn w malej ilosci mleka i wylac na gotujace sie mleko, chwile pogotowac, ostudzic maslo utrzec dodawac po malej ilosci budyniu,dolne blaty tortu posmarowac dzemem a pozniej kremem przykryc gornymi blatami boki i wierzch rowniez posmarowac kremem,

  3. zelatyne rozpuscic w wodzie mieszajac, lekko podgrzac dodac glukoze podgrzewac ok 1 minuty NIE GOTOWAC!!!!, zestawic lekko ostudzic, do ostudzonej masy dodac cukier puder i wyrabiac az masa osiagnie konsystencje plasteliny, stolnice lekko podsypac maka ziemniaczana aby masa sie nie przykleila i rozwalkowac oblozyc obydwa torty z osobna(nie pokrywajac dolnej czesci tortu) ulozyc tort mniejszy na wiekszym, z reszty masy zrobic dekoracje wedlug uznania , smacznego ;), mase cukrowa mozna klasc tylko na masy budyniowe nigdy na bita smietane bo smietana rozpusci mase cukrowa

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jastrzab82 12 stycznia 2011 Masy nie da się jeść moim zdaniem - jest za słodka to tylko do dekoracji. Z tym, że samemu to nie bardzo ma sens, bo można ją kupić gotową np. w (...)- nie kupowałam, ale to chyba taka sama.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basga 05 stycznia 2011 Te masy są paskudne do jedzenia,już lepiej udekoruj tort kremem śmietanowym czy maślanym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kinia1606 16 lipca 2010 zelatyne rozpuscic w wodzie mieszajac, lekko podgrzac dodac glukoze podgrzewac ok 1 minuty NIE GOTOWAC!!!!, zestawic lekko ostudzic, do ostudzonej masy dodac cukier puder i wyrabiac az masa osiagnie konsystencje plasteliny, stolnice lekko podsypac maka ziemniaczana aby masa sie nie przykleila i rozwalkowac oblozyc obydwa torty z osobna(nie pokrywajac dolnej czesci tortu) ulozyc tort mniejszy na wiekszym, z reszty masy zrobic dekoracje wedlug uznania , smacznego ;), mase cukrowa mozna klasc tylko na masy budyniowe nigdy na bita smietane bo smietana rozpusci mase cukrowa

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krolycek1987 05 lipca 2010 do Wojtka: skoro robisz takie arcydzieła to dlaczego jeszcze żadnego przepisu nie dodałeś???? my ocenimy kto jest większym amatorem??? a po za tym to tort jest super

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eloonia 25 stycznia 2010 Dziwią mnie takie komentarze jak Wojtka2214, a może całe szczęście że dziwią??! Najwyraźniej także nie doczytał. Bo gdzie tu napisano, że to miejsce spotkań dyplomowanych kucharzy, cukierników? Myślałam że zobaczę jakieś arcydzieła i się wreszcie czegoś nauczę...ale nic, pustki ;)))))
Na szczęście pasja czy radość tworzenia nie zależą od dyplomów, a one ważniejsze przy uzyskaniu doskonałości..... Czekam na kolejne torty ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

FACET 26 sierpnia 2009 Przydałoby się trochę polskich liter, łatwiej by się czytało, bo składnia jest raczej nieskładna, a interpunkcja poszła na wagary.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wojtek2214 26 sierpnia 2009 bardzo przepraszam ale gdzie tu urok tego czegoś totalna amatorka
zastanawiam się czy wogule jadłeś to coś obłożone tą masą

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

AlicjaSwidwin 21 sierpnia 2009 Pięknie wygląda chyba jutro skuszę się, aby go zrobić
dziękuję za przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń