Do góry

Desery Przepis na:

Tort Zamczysko

Desery

Autor: BobMars39

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 160

Dodano: 20.01.2011

Odsłon: 11864

Zameczek dla rycerzy.Tych małych też....

Składniki

  • Biszkopt-12 jajek,1 szkl. cukru,1,5 szkl.mąki
  • Rolady-6 jajek,0,5 szkl.cukru,0,5 szkl.mąki
  • Krem śmietana-0.75l śmietany 30%,2 łyżki cukru,1 łyżka żelatyna,cukier wanilinowy
  • Krem cytrynowy-1 margaryna Palma,1 jajko,0,5 szkl.cukru,aromat cytrynowy
  • Masa cukrowa dekoracyjna,barwnik spożywczy żółty,czekolada,marmolada
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt-jajka ubić z cukrem,dosypać mąkę,wymieszać,piec 45 min.temp,175*C w kwadratowej formie.Rolady-ubić jak biszkopt,rozlać do 2 prostokątnych forem,piec 10 min.temp.200*C Krem śmietankowy-żelatynę namoczyć w zimnej wodzie(0,5szkl.)rozpuścić w kąpieli wodnej,schłodzić.Śmietanę ubić z cukrami,połączyć z żelatyną,biszkopty przekładać śmietaną,schłodzić.Rolady wysmarować marmoladą,zwinąć w papier,schłodzić.

  2. Krem cytrynowy-jajko ubić z cukrem,osobno margarynę,połączyć,dodać aromatu cytrynowego,obsmarować torta i rolady,schłodzić.Masę cukrową zabarwić,rozwałkować,przykryć torta i rolady.Na 2 rogach torta wyciąć miejsce na rolady-baszty.Czekoladę rozpuścić,na papierze wycisnąć kształty okien,jak zastygną przykleić na zamku.A teraz czekamy na achy i ochy...

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BobMars39 19 lutego 2011 Basiulec-dokładnie tak.Ja zwinąłem biszkopt z marmoladą-z kremem nie byłby taki sztywny aby stać samodzielnie.Pokaż zygzaka!Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Basiulec 17 lutego 2011 Tort piękny, ostatnio zrobiłam zygzaka, wyszedł ale troszke gorszy.. :) przy okazji spróbuję tego, mam pytanie odnośnie rolad chodzi o biszkopt zwinięty w roladę?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

poziomeczka17 08 lutego 2011 świetnie wygląda! i pewnie świetnie smakuje!;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iza1988x 29 stycznia 2011 a czy da sie zrobic mase smietanowa z zelatyna taka tradycyjna w proszku???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

myszkapoolna 27 stycznia 2011 po co pisać przepis jak nie ma sie ochoty na wtajemniczenie innych jak wykonac najtrudniejsze rzeczy takie jak zdobienie tortu!!!!!!!!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 27 stycznia 2011 ehinac3a, ja myślę, że jednak w znacznej mierze jest to kwestia doświadczenia. Wyobraźni i pomyślunku też, ale jednak mało doświadczone osoby wielu rzeczy nie wiedzą, chociaż innym wydają się oczywiste. Sama staram się pisać swoje przepisy dość jasno, a mimo to ludzie pytają o różne rzeczy. Myślę, że przystępnie napisany przepis to podstawa. Oraz, że na wykonanie tak fajnego i niebanalnego tortu na pewno nie brakowałoby chętnych :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ehinac3a 24 stycznia 2011 a mi nie przeszkadza opis. Przy odrobinie wyobraźni i jakimkolwiek pomyślunku, odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania Mirabelko przychodzą same.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 22 stycznia 2011 Poza prawidłowym pisaniem składników, jak napisała Renka, nie piszesz pełnymi zdaniami, nie podajesz wymiarów foremek. Osoby mniej doświadczone nie wiedzą także jak długo trzeba ubijać jajka, aby biszkopt był puszysty, że mąkę trzeba wymieszać delikatnie, aby biszkopt nie opadł, jak bardzo schłodzić tę żelatynę, żeby nie stężała przed dodaniem jej do śmietanki, że śmietankę najpierw trzeba ubić samą, a cukier dodać pod koniec, bo inaczej się nie ubije. Potem piszesz: biszkopty przekładać śmietaną, a przecież upiekłeś tylko jeden biszkopt. Ile barwnika dodałeś do masy? Ile w ogóle zużyłeś masy? Kupiłeś ją czy sam zrobiłeś? Poza tym nie piszesz nic o robieniu faktury cegieł na masie, nie wspomniałeś też, czym i jak obramowałeś te czekoladowe okna i drzwi, że mają takie białe obwódki. Nikt nie zwraca Ci uwagi przez złośliwość, tylko po prostu chcielibyśmy zrozumieć Twoje przepisy. Pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 22 stycznia 2011 A chociażby podane składniki .Czy nie można ich napisać pojedynczo tak jak piszą wszyscy,aby łatwiej było przeczytać -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BobMars39 21 stycznia 2011 Witam serdecznie.Dziękuję za komentarze każdej maści i wywołany do tablicy spróbuję się trochę bronić przed zarzutami Annuar i Carnival.Dlaczego ten tort ma być nie wykonalny?Czego nie zrozumiałyście?Dlaczego tylko cukiernik miałby takiego zrobić?(proszę podać nazwę cukierni to sprawdzę czy robią)Pisząc tak skrótowo przepisy liczę na to że zainteresuję tym takich pasjonatów jak ja którzy zrobili już parę tortów niestandardowych,tych którzy chcą i szukają pomysłu na coś ciekawego i nowego w dziedzinie tortów.Ci którzy mnie znają wiedzą ,że jestem pasjonatem jedzenia(nie wystawiam przepisów obiadowych,mięsnych,warzywnych itp.bo tych jest zatrzęsienie i naprawdę jest z czego wybrać)Skupiłem się na tortach bo są to wyjątkowe ciasta,na wyjątkowe okazje,dla wyjątkowych dla mnie ludzi.Przy każdym przepisie zaznaczam ,że jest on trudny lub średni do zrobienia.I na razie tyle.Czekam na pytania-co konkretnie jest niewykonalne w tym przepisie?Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń