Do góry

Dania główne Przepis na:

tort ziemniaczany z szynka i serem

Dania główne

Autor: airin2007

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 533

Dodano: 05.08.2009

Odsłon: 9545

pyszne danie dla lubiacych ziemniaki!!

Składniki

  • ziemniaki, 800gram
  • maslo, 100gram
  • ser parmezan, 80gram
  • Jaja, 2
  • pietruszka zielona, 2 lyzki
  • sol piepsz, do smaku
  • na FARSZ
  • ser gouda lub inny, 50gram
  • ser wedzony dowolny, 100gram
  • szynka dowolna, 200gram
  • bulka tarta, 50gram
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1-ziemniaki myjemy gotujemy w mundurkach okolo 30 minut obieramy ze skorki i przeciskamy przez praske.Dodajemy maslo,parmezan,jajka,ser gouda pokrojony na male kawalki,pokrojona na kosteczke szynke,sol piepsz do smaku.Wszystko dokladnie mieszamy masa musi dobrze do siebie przywierac( gdy tego nie robi mozna dodac 2 lyzki mleka)

  2. 2-kroimy na plastry ser wedzony,forme do pieczenia(ja uzywam tortownicy)smarujemy maslem i wysypujemy bulka tarta,nastepnie dodajemy tylko polowke naszej ziemniaczanej masy i dociskamy dobrze do formy nastepnie przykrywamy wedzonym serem i pozostala masa.

  3. 3-Posypujemy bulka tarta i na wierzch kladziemy kawaleczki masla.

  4. 4-Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200stopni .Tort musi nabrac zlotego koloru danie podajemy cieple.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń