Do góry

Przekąski Przepis na:

Tortilla

Przepis dnia 2008-05-02
Przekąski

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5462

Dodano: 18.02.2008

Odsłon: 35218

Jest to hiszpańska klasyczna przekąska, a także główne danie na piknik. Przyrządza się ją przede wszystkim z ziemniaków, cebuli i jajek. Ja jednak wolę dorzucić do niej jeszcze kilka składników :). Do tej kombinacji podczas mieszania, można dorzucić sera feta w kostkach – pycha.

Składniki

  • wodniste ziemniaki, 200-300 g
  • oliwa, pół szklanki
  • 1 duża posiekana cebula
  • 2 jajka
  • pokrojone oliwki, 1-2 kopiaste łyżki
  • pokrojone w paseczki marynowane grzybki, 1 kopiasta łyżka
  • połowa papryki pokrojona w paseczki
  • lub obrany ze skórki, wydrążony pomidor pokrojony w kostkę
  • 3-4 plastry boczku pocięte na mniejsze kawałki
  • lub szynka pokrojona w słupki, 70 g
  • opcjonalnie feta w kostkach, 2 łyżki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę, osuszyć ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki i cebulę. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 15-20 min. często mieszając. Ziemniaki i cebula nie powinny się zrumienić, powinny być podduszone. 5 min. przed końcem smażenia dorzucamy pozostaje składniki. Dokładnie mieszamy. W czasie, gdy ziemniaki i cebula smażą się na patelni, do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, rozmącamy. Usmażone składniki z patelni odsączamy na sicie. Przekładamy je do jajek, powoli i dokładnie mieszamy. Patelnię wytrzeć do sucha, lub umyć (żeby się nam za chwilę nie przypaliła). Wlać dwie łyżki oliwy, na gorącą oliwę wrzucić mieszaninę. Łopatką poprzyciskać ziemniaki, żeby równomiernie pokryły patelnię. Smażyć ok. 5 min, aż spód się zetnie, od czasu do czasu podważając brzegi tortilli. Przykryć patelnię dużym talerzem, mocno przytrzymać, odlać oliwę i przerzucić tortillę na talerz, po czym zsunąć ją nieusmażoną stroną na patelnię. Smażyć przez 3-5 min. W ten sam sposób zdjąć tortillę z patelni na talerz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewela1212 11 czerwca 2010 a ja mieszkam w Szkocji;P haha I jadlam tortille zrobiona przez hiszpanow. czasem kroja oni ziemniaki a czasem scieraja. podpisuje sie takze pod komentarzem cheffa. sa przerozne sposoby na torttille.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cheff 02 stycznia 2010 Tortilla-"W kuchni hiszpańskiej rodzaj grubego omletu, z dodatkiem warzyw, pokrojonych w plasterki ziemniaków, mięsa, ryb i przypraw. Zazwyczaj nazywana tortilla española lub tortilla de patatas."-opis z wikipedi

Tortilla-heh robie ja codziennie,nie jestem hiszpanem,nienmieszkam w hiszpani,ale jestem szefem kuchni w hiszpanskiej restauracji i do wszystkich protestujacych-to jest tortilla!!! Nie jest to klasyczny przyklad tortilli,ale tu jest podobnie jak z Pizza nie wszyscy lubia ciagle tylko margarite jesc :)

Do przepisu dodam tylko ze dobrze jest uzyc teflonowej patelni i nie czekal bym az 5 min zeby przewrocic,jajka sa wystarczajaco sciete juz po minucie,a im czesciej przewracasz tym ladniejszy kolor bedzie miala (nie przypalony)
Ziemniaki lepiej jest jak sa w plasterkach,mozna tez dodac troszke mleka do jajek sprawi ze tortilka bedzie znacznie delikatniejsza.
Pozdrowienia dla wszystkich polskich Hiszpanow :D

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Paulina73 02 stycznia 2010 Gratuluje pomyslu, a komentarze osob mieszkajacych w Hiszpani sa beznadziejne. Ja tez mieszkam w Hiszpani i wiem, ze mozna przygotowywac tysiace tortilli, sa nawet specjalne konkursy na najlepsza tortille i zapewniam, ze nie ma dwoch takich samych,kazdy ma swoj gust. I wlasnie, jak chcesz to probujesz, jak nie to nie, pozdrawiam

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tenisista 02 stycznia 2010 Chycel delikatnie mówiąc jesteś błazen i impertynent chciałbym zobaczyć twój przepis niesmaczne jest to co piszesz świadczy o ubóstwie umysłowym przemyśl to pozdrawiam.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 02 stycznia 2010 znowu te uszczypliwe uwagi - mieszkaj sobie w Hiszpanii Twój wybór jedz oryginalną tortille ale po co złośliwy komentarz
przepis jest bardzo fajny i danie na pewno smaczne ( uwagi są uszczypliwe i bez sensu)nie odpowiada Ci nie przyrządzaj
Są tacy co z tego przepisu skorzystają (zachowaj uwagi dla siebie - nie czyń drugiemu co tobie nie miłe)-dzięki Ci Poziomka za fajny przepis.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

chycel38 22 grudnia 2008 niejest to tortilla ale przepis nie glupi smak taki sobie,jak kto lubi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

luki70 13 listopada 2008 Mieszkam w Hiszpanii to nie ma nic wspolnego z tradycyjna tortilla.Tylko ziemniaki,jajka ,sol i olej!!!Nazywaj to danie jak chcesz,tylko nie tortilla,bo to profanacja prawdziwej ,hiszpanskiej tortilli.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń