Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne ciasto na szczególną okazję.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32539
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 38
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 899
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32539
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 38
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 899
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Składniki
(blaszka 32x21) Wykonanie biszkoptu orzechowego: Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier, ubić, dodawać po jednym żółtku, obie mąki ,orzechy i delikatnie wymieszać aby nie ciasto opadło. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni około 35-40 minut. Po czym ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie równe części. Wykonanie ciasta kakaowego: Masło utrzeć z cukrem dodać jajko, ucierać, dodać kakao, mąkę , proszek, sodę a na koniec połączyć z mlekiem. Piec około 25 minut w temp. 170-180 stopni. Wykonanie masy kajmakowej: Żelatynę zalać zimną wodą około ½ szklanki wody odstawić do napęcznienia. Po czym podgrzać ,lecz nie zagotować i rozpuścić cały czas mieszając. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 1 łyżeczce ciepłej wody. Masę kajmakową podgrzać w ciepłej wodzie. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Mleczko skondensowane dobrze ubić do uzyskania piany i połączyć z masą kajmakową. Do masy mleczno kajmakowej wlać rozpuszczoną kawę. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z ubitą śmietaną. Przygotowaną żelatynę wlać przez sitko do przygotowanej masy kajmakowej i dokładnie wymieszać. Po czym przekładać upieczone biszkopty. Biszkopty możemy namoczyć dowolny syropem (kawą, woda z cukrem) Składanie ciasta: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć jedną część placka orzechowego i nałożyć 2/5 masy kajmakowej, przykryć ciastem kakaowy, nałożyć ponownie 2/5 masy kajmakowej, przykryć drugą częścią ciasta orzechowego i posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej. Jedna czekoladę mleczną zetrzeć na tarce i posypać placek. Odstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.