Do góry

Dania główne Przepis na:

Toskańka terrina warzywna z dyni

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 808 Ocena: 19188

Dodano: 17.04.2008

Odsłon: 9441

Bardzo smaczne danie.

Składniki

  • 300 g dyni
  • 16 podłużnych pomidorów
  • 400 g włoskiego sera bocconcini (lub mozzarella)
  • 1 pęczek bazylii
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sos - 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek rokietty
  • włoski chleb
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik. Wyłóż folią prostokątną formę do pieczenia, z zapasem, którym zakryjemy wierzch. Odstaw. 2. Pokrój dynię w plasterki o grubości 1 cm - tyle, by ułożyć jedną warstwę na dnie formy. Posmaruj dynię z obu stron oliwą, ułóż na blasze i piecz 20-30 min, aż będzie miękka, ale jędrna. Osudź. 3. Rozetnij pomidory wzdłuż na połowy. Usuń pestki i lekko naciśnij połówki dłonią, by je spłaszczyć. Pokrój ser w plasterki o grubości 5 cm. 4. W formie ułóż warstwy w następującej kolejności: pomidory, liście bazylii, ser, pomidory, liście bazylii, ser, dynia, liście bazylii, pomidory, ser, liście bazylii, pomidory i na końcu ser. Powinna powstać warstwowa zapiekanka z dynią w samym środku. Pomidory ułóż skórką do dołu, każdą warstwę pomidorów posyp pieprzem. Przykryj folią, zwisającą po bokach foremki. Wstaw do lodówki na całą noc. 5. Przygotowuj sos: umieść składniki w słoiku, dobrze zakręć i potrząśnij słoikiem, aby się wymieszały. Odstaw. 6. Wyjmij terrine z foremki, wykładając je razem z folią na deskę do krojenia. Pokrój w grube plastry. Ułóż na talerzach liście rokietty, a na nich plastry terrine. Polej sosem. Podajemy z włoskim pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń