Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjne pyzy z mięsem mielonym

Dania główne

Autor: megs

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 160

Dodano: 02.09.2010

Odsłon: 26143

Pyszniutkie .....w sam raz na obfity obiadek rodzinny:)

Składniki

  • CIASTO:
  • ziemniaki ugotowane, 75 dag
  • Mąka pszenna, 25-30 dag
  • mąka ziemniaczana, 10 dag
  • śmietana, 1 łyżka
  • FARSZ:
  • jajka, 2 sztuki
  • mięso mielone, 30 dag
  • cebula, 1 sztuka
  • Bułka tarta, 1 łyżka
  • bulion, 2 łyżki
  • sól, pieprz, do smaku
  • DODATKOWO:
  • boczek, 10 dag
  • mała cebula
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Składniki ciasta połączyć i zagnieść po czym odstawić na 10 minut.

  2. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oleju. Do cebuli dodać mięso i usmażyć. Kolejno wlać bulion i lekko ostudzić .Masę mięsną wyrobić z bułką tartą i jajkami, doprawić solą i pieprzem.

  3. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć nadzienie mięsne. Ciasto starannie zlepić w kulkę tak, aby mięso podczas gotowania nie wypłynęło. Pyzy gotować przez 10-15 minut w osolonym wrzątku. Gotowe wyjąć i odsączyć.

  4. Boczek pokroić i podsmażyć z cebulką i polać gotowe pyzy. SMACZNEGO :)))

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jolkafasolka 29 sierpnia 2012 Megs - podziękowania za przepis przesyła mój Tato. Ma 75 lat i zawsze robił zepeliny z surowych ziemniaków, a teraz zrobił z Twojego ciasta. Przed chwilą do mnie zadzwonił zadowolony, że się udały.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jolkafasolka 18 sierpnia 2012 Zrobiłam dzisiaj pyzy według Twojego przepisu. Wyszły rewelacyjne, no i niestety strasznie się objedliśmy. Dobrze dobrane proporcje mąki do ziemniaków. Lubię taką konsystencję ciasta. Wstawiam do ulubionych.
Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 25 kwietnia 2012 Wprowadzilam male modyfikacje...po usmażeniu mięsa z cebulą,zmieliłam je blenderem i nie dodawałam bułki tartej.Pyzy wyszły przepyszne:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

minia24 22 września 2010 ja bym proponowala zamrazac je surowe. ulozyc na tacy i wsadzic do zamrazalnika na 2 godz. i potem wstpac do woreczka ja np, robie tak z pierogami

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megs 04 września 2010 Cytryna owszem ze mozna je zamrazac, ja ta porcje mialam na 3 obiady dla 2 osob i za kazdym razem smakowaly tak samo:) lecz za kazdym razem podawalam je inaczej tzn. z boczusiem jak widac na obrazku, z sosikiem pieczarkowym wlasnej roboty oraz posypane zoltym serem ...poprostu mozna wymyslac i sie objadac bo sa naprawde bardzo sycace:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytryna 03 września 2010 Jak zostanie tych klsek,to można je zamrozić?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń